24.02.2023
Akcija 40 dni brez alkohola


Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje že šesto leto aktivno sodelujejo v akciji 40 dni brez alkohola, saj si delijo skupen cilj: Vzpostaviti odgovoren odnos do pitja alkohola v slovenski družbi. Letošnje geslo akcije je »Beseda zdravi«, trajala pa bo do 8. aprila. 

Tokratna pozornost akcije je namenjena svojcem in otrokom alkoholikov, saj prekomerno pitje povzroča veliko stisk v naših družinah zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Za Slovenijo je namreč še vedno značilna mokra kultura, ki je posledica dolgoletnega sprejemajočega odnosa do pitja alkohola, ki spodbuja ohranjanje pivskih navad iz roda v rod.

Psihologinja Karmen Henigsman, ki deluje in z Nijz sodeluje na področju alkohola, je izpostavila, da je registrirana poraba v letu 2021 znašala kar 10,62 l čistega alkohola. Vsa neregistrirana poraba pa zelo verjetno to številko še povzdigne. Poudarila je, da vsak drugi odrasli Slovenec, vsaj enkrat v letu tvega ali pa so pri njemu že prisotne, negativne posledice zaradi pitja alkoholnih pijač. To je namreč povezano z več kot 200 bolezenskimi stanji in poškodbami, hkrati pa povečuje stisko in rušilno vpliva na naše medosebne odnose. Na dan, zaradi razlogov, ki so neposredno povezani s pitjem alkoholnih pijač, umrejo 3 osebe,” je pojasnila Karmen Henigsman in dodala, da bi vse te smrti lahko preprečili. Izpostavila je tudi skrb za mlade, saj podatki kažejo, da vsak sedmi 15-letnik in vsak četrti 17- letnik posega po alkoholni pijači kar vsak teden. Na NIJZ pa lahko ponudijo podporo vsakemu, ki se odloči za spremembo. Tudi v Zdravstvenih domovih delujejo skupine za pomoč, kjer je vsakdo dobrodošel v Centrih krepitve zdravja. Obeležitev Dneva brez alkohola, ki ga bodo letos na NIJZ organizirali že peto leto, bo v znamnju 9. dogodkov konec marca in v začetku aprila. ( IF )