15.02.2023
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec je preteklo leto poslovala s skoraj 5 milijoni primanjkljaja


 

Svet zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se je na tokratni seji seznanil z oceno poslovanja za preteklo leto in z izhodišči za finančni načrt za letos. Tako oceno poslovanja kot finančni načrt za leto 2023 bodo sprejemali na prihodnji seji. 

Preteklo leto je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec poslovala s 4,98 milijona evri izgube, razlogi za presežek odhodkov pa so v 60% realizacije akutne bolnišnične obravnave zaradi covid razmer, kar je 1025 primerov manj od načrtovanih, to pa znaša 3,6 milijona evrov. Zmanjšanje programa se je najbolj odražalo na pediatriji, abdominalni kirurgiji in urologiji, na večje odhodke pa so vplivale zufi višje cene zdravil in medicinskega materiala, energentov, ki so se podražili za 215%, višji so bili stroški dela, svoje je k cenam dodala inflacija. Zato se je razprava med člani sveta odvijala predvsem v smeri, kako še izboljšati izvajanje programa, povečati pretočnost operacij in kako aktivneje pristopiti k dialogu z Zavodom za zdravstveno zavarovanje. Dokončno poročilo bodo obravnavali na naslednji seji, kot je dejal predsednik sveta zavoda bolnišnice Primož Stošicki, so bili člani sveta enotni v oceni, da je za izgubo predvsem kriva podcenjenost nekaterih programov, oziroma cena zdravstvenih storitev. Zato so v razpravi poudarili, da so pripravljeni skupaj z vodstvom bolnišnice poiskati še tiste potenciale, ki bi zagotovili učinkovitejše in uravnoteženo poslovanje v letošnjem letu. Pričakujjo, da bo finančni načrt za letošnje leto pripravljen realno in bo upošteval tudi negativne trende, ki jih je v letu 2023 moč pričakovati. Njihove aktivnosti bodo še naprej usmerjene v učinkovito poslovanje, ki bo omogočalo bolnišnici dolgoročno uravnoteženo poslovanje.

Direktor Janez Lavre je opozoril na podcenjeno ceno zdravstvenih storitev in podcenjenost programov, še zlasti operacij debelosti. Te operacije opravljajo poleg Slovenj Gradca le še v UKC Ljubljana, ki pa prejme za enako operacijo 20% več, pa tudi cena uteži se je zmanjšala, na kar so opozorili tudi že ministra za zdravje. Kot je dejal, pa je bolnišnici v zadnjih šestih mesecih že uspelo znižati dolg do dobaviteljev s katerimi se sprotno uspešno dogovarja.

 

IF