28.03.2024
Začetek gradnje predora Konovo-Velenje

Pri Darsu so začeli z izkopavanjem prvega predora na trasi dolgo pričakovane tretje razvojne osi. Začetek gradnje predora Konovo-Velenje so pri Darsu proslavili s slovesnostjo, ki se je je udeležila tudi ministrica za infrastrukturo, Alenka Bratušek. Ministrica je na slovesnosti izrazila zadovoljstvo nad začetkom gradnje in izpostavila pomen hitre ceste za regiji Koroško in Šaleško. Načrtujejo, da bo predor končan približno v letu in pol.

Poleg tega je Bratuškova omenila, da se gradnja novih cest v Sloveniji sooča z izzivi, vendar se stroški gradbenega materiala umirjajo. Predsednik uprave Darsa, David Skornšek, je dodal, da so dela na tretji razvojni osi že v polnem teku, pri čemer so se osredotočili na tri sklope: Škalsko jezero, Jenina in Konovo.

Na slovesnosti so postavili tudi kip Sv. Barbare, ki bo po ljudskem izročilu varovala predorske delavce v predoru Konovo. Predor je del bodoče navezovalne ceste na hitro cesto med Velenjem in Slovenj Gradcem. 

Enocevni predor Konovo bo dolg 497 m in bo sestavni del 1,8 km dolge dvopasovne navezovalne ceste na hitro cesto med Velenjem in Slovenj Gradcem. 

Predsednik uprave družbe DARS mag. David Skornšek je ob tej priložnosti poudaril, da v družbi DARS tretjo razvojno os obravnavajo prednostno, saj je to njihov največji investicijski projekt. 

Sicer pa na tretji osi dela trenutno pospešeno potekajo na treh sklopih: Škalsko jezero, Jenina in Konovo. Sklop Gaberke pa je že zaključen.

Letos nameravajo pridobiti še tri gradbena dovoljenja. Takoj po njihovi pravnomočnosti bodo izvedli vse potrebne postopke, da se dela čim prej začnejo, je še poudaril predsednik uprave DARS in dodal, da bodo javno naročilo za sklop Velunja, ki je tehnično in tudi finančno najbolj zahteven sklop, objavili po pridobljenem gradbenem dovoljenju. Potrditev gradbenega dovoljenja pričakujejo v aprilu in pravnomočnost v maju. Tako da bi lahko v juniju objavili drugo fazo razpisa in nato začeli z deli še letos. 

Po pridobljenih pravnomočnih gradbenih dovoljenjih naj bi se dela letos pričela tudi na odseku med Šentrupertom in Velenjem. Dokončanje celotne hitre ceste na Koroško pa je po besedah predsednika uprave DARS predvideno v letu 2028.