20.03.2024
Uspešno humanitarno delovanje Centra ponovne uporabe v Vuzenici


Center ponovne uporabe v Vuzenici danes praznuje 2 leti delovanja, v tem času so dokazali, kako lahko na takšen način pripomorejo h krožnemu gospodarstvu in ohranjanju okolja. 

Center ponovne uporabe danes v Vuzenici ponuja tortico, praznujejo uspešni dve leti delovanja s prispevki za pomoči potrebne. So dobro sprejeti v okolju, imajo številne prijatelje, delujejo pa humanitarno.

Alenka Brišnik Perkuš, delavka in ena od pobudnic Centra ponovne uporabe poudarja, da je njihov cilj ozavestiti ljudi in dati svoj prispevek k ohranjanju okolja. Pri svojem delu ponujajo kvalitetna oblačila, čevlje, gospodinsjke pripomočke, posodo, aparate, igrače, vozičke, kolesa in tudi knjige, s tem pa s prostovoljni8mi8 prispevki pomagajo ljudem v stiski. Gre za kvalitetna oblačila, lastniki pa jih iz različnih razlogov prinesejo v Center ponovne uporabe, s tem pa ne končajo v kontejnerjih. Izdelki nimajo cene, pač pa gre le za dobrodelen prispevek.Večina oblačil je iz nravnih materialov, kar je danes v času plastike dodana vrednost, je poudarila Alenka Brišnik Perkuš in poudarila, da je center tzudi točka druženja ob kavi in imajo veliko prijateljev, pa tudi donatorjev. .  :

V dveh letih delovanja so oddali 10.600 kosov oblačil, obutve, posode, tehničnih stvari idr....Oblačila uredijo, operejo, pošijejo in tako so v tem času že zamenjali 135 bund, skrajšali 335 hlač in jopic ter majic, pokrpali 580 oblačil, ki bi bila drugače zavržena. V centru ponovne uporabe je ena delavka zaposlena, ostale so vse prostovoljke. Največje povpraševanje je po ženskih in otroških oblačilih in igračah ter vozičkih in kolesih. Sodelujejo tudi z Zadrugo dobrote in zavetiščem Horjul.

 

IF