14.03.2024
V skupini Sij potrebujejo 220 novih delavcev, 30 jih pride iz Nepala


V Skupini SIJ Metal Ravne bodo zaposlili delavce iz Nepala.

Tako kot tudi druga podjetja, se tudi v skupini SIJ soočajo s pomanjkanjem delavcev, zato zaposlujejo delavce tudi iz tujine, v teh dneh pa pričakujejo prve delavce iz Nepala.

Kot smo že poročali, se v največjih družbah slupine Sij na Koroškem, v Sij Metalu in in Sij Ravne Systems že dalj časa trudijo pridobiti nove sodelavce, pri čemer si prizadevajo za delavce s končano srednješolsko poklicno ali strokovno izobrazbo metalurške, strojne in elektrotehnične smeri, torej metalurge, obdelovalce kovin, izdelovalce kovinskih konstrukcij, pomočnike v tehnološkem procesu, strojne mehanike in podobno, teh pa na trgu zelo primanjkuje. Ta reden v družbi Sij Metal Ravne pričakujejo prvih sedem delavcev iz Nepala, do junija letos pa še 23 delavcev, prav tako iz Nepala. Kot so sporočili iz skupine Sij, bodo vsi zaposleni v Sij Metalu Ravne, sprva na enostavnih delovnih mestih v proizvodnji, ker pa si si z nepalskimi delavci želijo dolgotrajnega sodelovanja, so zanje pridobivajo enotna dovoljenja za prebivanje in delo.

Kot še pojasnjujejo v skupini SIJ, bodo nameščeni v občinah Ravne in Prevalje, zaradi uspešne njihove integracije v delovno in bivalno okolje, pa so seznanili zaposlene, obe občini, za boljšo komunikacijo so za delavce iz Nepala organizirali tečaj slovenščine, za njihove zaposlene tečaj angleščine . Za učinkovito in varno delo v proizvodnji so že pred njihovim prihodom zanje organizirali tečaj slovenščine na daljavo, ki ga bodo, kot pravijo v Skupini SIJ, seveda nadaljevali tudi po prihodu. Pripravili pa so tudi angleška video-navodila za delo v proizvodnji.

Zaposlovanje delavcev iz Azije ni novost, zaradi pomanjkanja kadrov jih zaposluje več slovenskih in tudi drugih koroških podjetij. V Skupini SIJ verjamejo, da se bodo njihovi sodelavci iz Nepala počutili dobro in sprejeto .