12.03.2024
Odkrili so temeljni kamen za prizidek k Zdravstvenemu domu Slovenj Gradec


Za Slovenj Gradec in Mislinjsko dolino je bil zgodovinski dan, odkrili so temeljni kamen za prizidek k Zdravstvenemu domu Slovenj Gradec, investicijo, vredno 7 milijonov evrov.

Po 45. letih se Zdravstveni dom Slovenj Gradec širi za nove dejavnosti. V zadnjih letih je močno povečal svoje delovanje s številnimi novimi programi in storitvami. Že leta 2015 je z delom začela referenčna ambulanta, ustanovili so Center za krepitev zdravja, leta 2018 so uredili prostore za fizioterapijo in rehabilitacijo ter Zdravstveno vzgojo, izvajati so pričeli regijski projekt mobilne ambulante za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti. Lani so storitve fizioterapije in rehabilitacije preselili v bazenski kompleks Aqualatio, za opismenjevanje starejših izvajajo pilotni projekt Kažipot.

Hkrati z naraščanjem števila programov se je večalo tudi število ambulant, pa tudi zaposlenih. Leta 2015 je bilo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec zaposlenih 71, danes ji8h je 156. Sedaj deluje 9 ambulant, kar glede na leto 2015, ko so delovale le tri, pomeni velik doprinos. Imajo tudi 6 specializantov, vedno vabijo nove. Pridobili so še dve novi pediatrinji in specializacijo s področja ortodontije. Sedaj imajo polne tudi vse zobozdravstvene ambulante.

Soočajo se s prostorsko stisko, medicino dela, prometa in športa izvajajo v kletnih prostorih. Tudi sodelovanje z občino Mislinja je zelo zgledno, je poudarila direktorica Marjeta Vaupot, s pomočji ministrstva za zdravje so v Mislinji pridobili dva velika prostora v centru Lopan, kamor so umestili dve zobozdravstveni ambulanti in prostore za fizioterapijo. Zagotovili so tudi najsodobnejšo opremo za kakovstno delo in oskrbo bolnikov. Na stari lokaciji v Mislinji pa ostajajo ambulanta družinske medicine, patronažna služba, nega na domu in izvajanje sistematike.

Prisotne je nagovorila ministrica za zdravje, Valentina Prevolnik Rupel, ki je danes na obisku v Koroški regiji. Izpostavila je, da smo v Sloveniji lahko ponosni na model delovanja primarnega zdravstva, prav tako pripravljajo nadgradnjo tega sistema. Ministrica je izrazila veliko zadovoljstvo, da se je ta dogodek in z njim nova pridobitev v Mislinjski dolini, zgodila ravno v njenem mandatu.

Želja po prizidku zaradi vse več programov, dejavnosti in večanje prebivalstva, je s položitvijo temeljnega kamna postala realnost, je dejal župan MO Slovenj Gradec, Tilen Klugler. Poudaril je, da se v lokalni skupnosti nenehno trudijo zagotoviti občanom čim več storitev in kakovostno obravnavo.

Klugler je povedal, da pri financiranju naložbe v Zdravstveni dom, ki je vredna 7 milijonov evrov z DDV, sodelujeta Ministrstvo za zdravje v višini 1,5 milijona evrov in Eko sklad v višini 586.774,19 evrov. Razliko bo zagotovila Mestna občina Slovenj Gradec, končni rok pa je konec leta 2025.

IF