05.03.2024
Svet zavoda bolnišnice imenoval Ksandija Javornika za vršilca dolžnosti direktorja


Svet Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je  za v. d. direktorja bolnišnice imenoval dosedanjega pomočnika direktorja za poslovno-pravne zadeve in nemedicinske dejavnost, Ksandija Javornika.

Ksandi Javornik bo mandat v. d. direktorja nastopil 14. marca. Dosedanjemu direktorju Janezu Lavretu, ki je podal odstop kot je dejal, ker nima več sogovornika na drugi strani in problematike financiranja, mandat preneha 13. Marca. Javorniku poslovanje bolnišnice ni neznanka, dobro pozna problematiko regijske bolnišnice, investicije, prav tako je bil tudi predsednik sveta zavoda bolnišnice ( SMC ).

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je ob obisku na našem radiu v oddaji sicer dejala, da ji je žal, da Lavre vodenje bolnišnice zapušča v teh težkih časih, da pa je dejstvo, da bolnišnica ne posluje dobro, pri čemer je izpostavila, da bolnišnica ni realizirala plana, saj je dosegla le 94% uteži, kar ji ZZZS pač ne more plačati. In zato se izguba pač poglablja iz leta v leto, je še dejala.

Lansko leto je bolnišnica zaključila s primanjkljajem 3,9 milijona evrov ob realizaciji 64,8 milijona prihodkov, kar je svet zavoda potrdil. Kot je dejal predsednik sveta zavoda Primož Stošicki, skupna izguba zadnjih let po njegovem znaša 12 milijonov evrov. Svet bolnišnice je sprejel tudi finančni načrt za letos, ki je uravnotežen in predvideva 73,8 milijona evrov. Pričakovanja ministrstva glede pokritja izgube je ministrica na našem radiu komentirala, da ne želijo le pokrivati izgube, da pa je potrebno nekje presekati, pogledati, kaj je narobe pri poslovanju, stvari reorganizirati, pogledati, ali je število zaposlenih optimalno, in sprejeti neke sanacijske ukrepe za zaposlovanje. Izrazila je prepričanje, da bo novemu vodstvu to uspelo.

Svet zavoda je imenoval tudi komisijo za izvedbo razpisnega postopka za izbiro novega direktorja bolnišnice, ki jo sestavljajo predsednik sveta Primož Stošicki, Gorazd Korošec, Matej Repas in Katja Pokeršnik, ki je nadomestna članica.