22.02.2024
Poslanci so sprejeli novelo zakona o osnovni šoli


Poslanci so sprejeli novelo zakona o osnovni šoli. Sprejeli pa so tudi dopolnilo koalicijskih strank glede doseganja ciljev v okviru razširjenega programa v osnovnih šolah.
 

Prenovljeni zakon o osnovni šoli prinaša obvezni tuji jezik za prvošolce in nacionalno preverjanje znanja (NPZ) za tretješolce. Kot je pojasnila ravnateljica Osnovne šole Muta, Anita Ambrož, so pri njih že sedaj otroci pri neobveznem tujem jeziku v 1. razredu skorajda vsi obiskovali tuj jezik, pri čemer je izpostavila v tem obdobju spoznavanje s tujim jezikom. Kar se tiče spremembe NPZ v 3. razredu, so bili del poskusnega ocenjevanja, kjer pa so teste popravljali njihovi učitelji, kar se ji zdi dobro glede poznavanja znanja učencev pri teh učiteljih. Sledijo NPZ v 6. in 9. razredu, kjer pa je po novem uspeh na NPZ v 9. razredu lahko tudi eno od meril pri vpisu na srednje šole v primeru omejitev vpisa. Pri novostih izobraževanja na domu, pa je ravnateljica Ambroževa izpostavila ocenjevanje vseh predmetov in ne le nekaterih, kar je veljalo do sedaj. Izobraževanje na domu se je zelo razpaslo po Sloveniji v času epidemije korona virusa, kar za socializacijo otrok ni dobro.  

Novela prenavlja tudi koncept razširjenega programa v osnovnih šolah. Bistvena sprememba je, da bo le-ta temeljil na področjih gibanja, zdravja, kulture, državljansjke vzgoje in učenja učenja, kar pomeni, da bomo s tem programom spodbujali varno in spodbudno učno okolje, ki temelji na odnosih, veščinah in vrednotah, ki bodo otrokom v življenju koristile, je še povedala Anita Ambrož. Razširjen program bo v šole vstopal postopoma.


IF