16.02.2024
Po odstopu je Svet zavoda Splošne bolnišnice Slovenj Gradec razrešil Janeza Lavreta


Po tem, ko je Janez Lavre svetu zavoda podal odstopno izjavo z mesta direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, je svet zavoda na 3. redni seji Janeza Lavreta tudi razrešil. Postopek se bo zaključil, ko bo k razrešitvi  soglasje podala tudi vlada.

Med razlogi za odstop je Janez Lavre članom sveta povedal, da je bolnišnica Slovenj Gradec podcenjena in v podrejenem položaju, nekateri člani sveta se do poslovodstva tudi nesramno obnašajo, kar jr označil kot nekorektno. Meni, da na tak način ne more več delati. Ko bo tudi ustanovitelj izpolnjeval vse zakonske zadeve, potem lahko trdimo, da se bo razvoj bolnišnice nadaljeval. Pri tem je izpostavil mačehovski odnos s tem tudi do pacientov, za kar ne more odgovarjati, ker na to nima vpliva. Ko se bo uredilo financiranje, se bo za Korošce bolje pisalo, je še dodal. Ustanovitelj ne izpolnjuje zakona o zavodih, kjer bi moral pokriti izgubo iz preteklih let, vodstvo dela sanacijske načrte, utemeljujejo zakaj izguba in pri tem Lavre še doda, da so jim za lani odvzeli 800 tisoč evrov, ker so znižali uteži za operacije debelosti, je pa druga primerljiva bolnišnica, ki teh operacij sploh ne dela in ji niso vzeli nič, prejela preko milijon evrov sredstev. Lavre je dejal, da ima ustavovitelj to pravico, vendar je prišel čas, da pride med ljudi in pove, zakaj je to storil. Pozval je Korošce, da povzdignejo glas, saj je prihodnost bolnišnice negotova. Obstaja nevarnost, da se bodo tudi zapirali posamezni oddelki, če bodo prišli do veljave umiki soglasij za nadurno delo zdravnikov, kar bi se zgodilo drugi teden v marcu.

Predsednik sveta zavoda Primož Stošicki je dejal, da so v svetu zavoda v sedanji in prejšnji sestavi sledili cilju uravnoteženosti poslovanja bolnišnice, zato so od vodstva s sklepi zahtevali ukrepe, da bi se izguba zmanjšala. Bolnišnica bi morala poskrbeti za dodatna finančna sredstva. Stošicki je pri tem še dejal, da le uravnoteženo poslovanje prinaša bolnikom kakovostno obravnavo in nadaljnji razvoj. 

Že čez dober teden bo svet zavoda na nujni seji imenoval vršilca dolžnosti direktorja, nato pa bodo pripravili tudi razpis.

 

IF