01.02.2024
Uveljavitev preklica soglasij za nadurno delo nad 48 ur, slabo za paciente


Vodstva bolnišnic so Ministrstvo za zdravje seznanila s prvimi podatki glede umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo. Uveljavitev preklica se bo začela 2. marca. Kaj to pomeni za SB Slovenj Gradec in posledično za paciente, smo preverili v bolnišnici.

V sedmih bolnišnicah sicer soglasja za zdaj ni preklical noben zdravnik, je ob robu koalicijskega vrha medijem povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Visok odstotek umika soglasij pa je v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Direktor Janez Lavre je povedal, da je med 163 zdravniki ( 106 specialistov, drugi so sobni zdravniki ali specializanti ) soglasje umaknilo 72 zdravnikov, ki so člani sindikata Fides. Glede umika soglasja tudi zdravnikom, ki delajo drugod, pri zasebnikih in drugih ustavovah, pa je direktor Lavre pojasnil, da je zaradi sorazmernega ukrepa preklical soglasja 27. zdravnikom, ki delajo drugje, izven zavoda. Uveljavitev preklica se bo začela 2. marca, zato smo vprašali tudi, kaj to za vse uporabnike storitev bolnišnice na Koroškem pomeni. Direktor Lavre je povedal, da to ne bo nič kaj dobro za paciente, ki bodo čutili posledice. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec bi to pomenilo odpoved celotnega ambulantnega programa, z obstoječimi zdravniki bi lahko delali le v urgentnem centru in nujno oskrbo za hospitalizirane paciente, opravili bi le nujne operacije. Ker zdravnikov ni dovolj, tisti ki so, delajo več kot je zakonski minimum predpisan v EU, na kar je Lavre že dalj časa opozarjal. V naši regijski bolnišnici so po podatkih za lanski november in december zdravniki opravili v povprečju od  55 do 60 nadur na mesec.

Kaj pomeni zaostritev zdravniške stavke za paciente, ki so se znašli med vlado in sindikatom Fides na tnalu kot talci , se sprašujemo. Prav zato je umikih soglasij zdravnikov za nadurno delo nad največ 48 ur tedensko težko sprejemljivo za paciente, njihov glas k apelu za dosego ustreznega dogovora je vse glasnejši. 

IF