28.12.2023
Sanacijo Nužijevega plazu se bo lotila država

Potem ko se še nedavno nazaj ni vedelo, kdo prevzel sanacijo Nužijevega plazu med Polano in Mežico, so nam prejšnji teden z Ministrstva za infrastrukturo sporočili, da bo prvo in drugo fazo sanacije, ki  predvideva izgradnjo prepusta in montažne prosto ležeče armirano-betonske plošče, izvedla Direkcija RS za infrastrukturo, ki trenutno vodi postopek pridobivanja projektne dokumentacije za sanacijo spodnjega dela hudourniških grap.

Izvedbeni načrt prve faze vključuje dimenzioniranje in določitev pogojev za izgradnjo stranskih masivnih kamnito betonskih zidov, tlakovane podlage prepusta, in dimenzij montažne prosto ležeče armirano-betonske plošče. Začetek gradbenih del je predviden v začetku drugega tedna januarja in bo predvidoma zaključen do konca januarja. V času del bo popolna zapora ceste.  

Na Ministrstvo za infrastrukturo smo že poslali novinarsko vprašanje glede izvedbe javnega prevoza, saj se iz Zgornje Mežiške doline vsak dan v srednje šole odpravi skoraj 200 dijakov. Kot pa je praksa iz preteklosti, pa avtobusi zaradi ozke in precej strme ceste, čez mejni prehod REHT ne morejo voziti.  

Druga faza sanacije Nužijevega plazu zajema utrditev brežin dveh hudourniških grap in postavitev dveh mrežnih pregrad. Sanacijska dela druge faze pa bodo zaključena predvidoma do konca maja 2024. Po izvedbi prve faze sanacijskih del bo ob normalnih vremenskih pogojih zagotovljena zadostna pretočnost materiala (blatnih tokov) skozi prepust v Mežo. Po zaključku druge faze pa bosta v primerih ekstremnih vremenskih pogojev mrežni pregradi zadržali presežne količine materiala (katere prepust ne bi mogel prevajati), hkrati pa bo zavarovan tudi stanovanjski objekt. Izvedba končne oz. trajne sanacije plazu je v pristojnosti Ministrstva za naravne vire in prostor, Direkcije za vode.