03.10.2023
Mulj bo ostal na Koroškem

Med nevarne odpadke na poplavljenih območjih na Koroškem sodi okoli 25000 m3 metrov mulja, kar so pokazali rezultati najnovejše analize. Pristojni ga želijo odložiti na odlagališče v lasti podjetja Tab Mežica. Pogovori že potekajo. Inertne odpadke bi začasno odložili na Otiškem vrhu, nenevarne pa pri Prevaljah, je na današnji novinarski konferenci pojasnila generalna direktorica direktorica Tanja Bolte.ki je povedala, da, so na različnih lokacijah na Koroškem odvzeli sedem reprezentativnih vzorcev mulja, v katerih je združenih več vzorčnih mest. Analiza je kot nevaren odpadek opredelila mulj pri Gostišču Krivograd na Prevaljah in pri Kriket klubu v Mežici.

Inertni odpadek predstavlja mulj pri bencinskem servisu Petrol na Prevaljah, v Mušeniku v občini Črna na Koroškem ter pri Malgajevem spomeniku in v Dobji vasi v občini Ravne na Koroškem. Med nenevarne odpadke pa sodi mulj, vzorčen v Šentjanžu pri Dravogradu in na lokaciji Breg v Mežici.

Na tem območju je za odlaganje nevarnih odpadkov primerno samo že delujoče odlagališče nevarnih odpadkov v lasti podjetja Tab Mežica, je pojasnila Boltetova. "Z lastnikom že potekajo pogovori, ali in pod kakšnimi pogoji bi bilo odlaganje tam izvedljivo. Doslej ni tja pripeljal še niti en tovornjak," je poudarila.

Kot je poudarila Tanja Bolte, bodo tako nevarni kot nenevarni odpadki zagotovo ostali na območju kjer so nastali in jih ne bodo vozili nikamor drugam. Ustrezna odlagališča bodo v sodelovanju z občinami uredili znotraj teh območij.