03.10.2023
Na Koroškem deluje šest svetovalk za dojenje IBCLC

Prvi teden v oktobru v Sloveniji obeležujemo teden dojenja, ki letos poteka pod sloganom Omogočimo dojenje: podprimo zaposlene starše. Ob tem v Unicefu poudarjajo potrebo po zagotovitvi večje podpore dojenju na delovnih mestih, če želimo ohraniti in izboljšati napredek pri povečanju deleža dojenja.

Več o tednu dojenja diplomirana medicinska sestra in IBCLC mednarodno pooblaščena svetovalka Irena Čevnik: „ Doječe matere ne poznajo vseh pravic, ki jim pripadajo po izteku starševskega dopusta. Večina jih neha dojiti, ko se vrnejo na delo. V Sloveniji matere po Zakonu o delovnih razmerjih, lahko uveljavljajo pravico do enournega odmora za dojenje, če otroka po vrnitvi na delovno mesto še dojijo, do 18 mesecev starosti. Pravica velja za matere, ki delajo polni delovni čas. Za pomoč se lahko obrnejo na svetovalce za dojenje.Trenutno je na Koroškem šest svetovalk.“

 

V Unicefu Slovenija poudarjajo, da je v porodnišnicah delež dojenja visok. Novorojenčkov, ki v času po rojstvu sploh ne bi bili dojeni, je v Sloveniji malo - od dva do tri odstotke. V Sloveniji je ob odpustu iz porodnišnic sicer dojenih več kot 90 odstotkov novorojenčkov, a se odstotek nato naglo zmanjšuje.

Pri šestih mesecih starosti se še doji približno polovica dojenčkov, od tega se jih izključno doji pet odstotkov. Pri letu starosti pa se doji še četrtina dojenčkov.