27.09.2023
Prejemnika najvišjih odličij Slovenj Gradca sta Bogdan Gabrovec in Stane Berzelak

 

Po dveh letih premora je Slovenj Gradec dobil še enega častnega občana, to je Bogdan Gabrovec, dolgoletni športni funkcionar.

 

Bogdan Gabrovec

 

Kot športnik judoist, takrat že mojster juda, je bil med ustanovitelji judo kluba v Slovenj Gradcu (1977), kasneje so po njegovi zaslugi nastajali judo klubi tudi v drugih koroških krajih. Leta 1994 so ga izvolili za predsednika Judo zveze Slovenije, dve leti kasneje je postal predsednik Športne zveze Slovenj Gradec. Prvo je vodil kar dvajset let, drugo tri zaporedne mandate.

Judo zveza se je pod njegovim vodstvom mednarodno uveljavila in dosegla izjemne uspehe na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih.

S funkcije Judo zveze Slovenije je odstopil nekaj dni pred izvolitvijo na čelo Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS), v katerem je prej deloval kot podpredsednik. Olimpijski komite Slovenije je kot neprofesionalni predsednik vodil dva mandata. V tem času je med drugim uredil financiranje regijskih pisarn kot podaljšane roke OKS in s tem omogočil realizacijo projektov OKS na lokalnem in regijskem nivoju. Prizadeval si je za izboljšave na področju financiranja športa (Zakon o investicijah v slovenski šport) tako na lokalnem kot na nacionalnem nivoju.

Poleg Gabrovca se samo še dva Slovenca ponašata z najvišjo stopnjo mojstrskega pasu, imenovano 7 DAN, ki mu ga je podelila Svetovna judo zveza. Je tudi prejemnik enega najvišjih državnih odlikovanj Japonskega cesarstva. Državni svet mu je podelil plaketo za prostovoljstvo in plaketo za izredni športni prispevek k razvoju slovenskega športa.


 

Stane Berzelak


 

Prejemnik nagrade Mestne občine Slovenj Gradec za leto 2023 je mag. Stane Berzelak, profesor sociologije in zgodovine ter magister didaktike, dolgoletni ravnatelj Gimnazije Slovenj Gradec, urednik in soavtor številnih del, prejemnik različnih plaket in nagrad.

Njegova izkušnja s poučevanjem v različnih programih Šolskega centra Slovenj Gradec v osemdesetih in devetdesetih letih mu je omogočila širok pogled na problematiko slovenskega srednjega šolstva.

Med dolgoletnim vodenjem gimnazije je ves čas sledil usmeritvi, da je dijake potrebno ne le izobraziti, ampak jim s številnimi različnimi pristopi in vključevanji v projekte obogatiti širino pogledov, razvijati kritično razmišljanje in se prilagajati njihovi vedoželjnosti in dinamičnosti.

Z razmišljanjem, ki mu je sledil, je tako imel kot član komisije Zavoda Republike Slovenije za šolstvo pomembno vlogo pri sodelovanju prenove gimnazijskega programa. Gimnazijo Slovenj Gradec je postavil za model za sistemske spremembe, ki so se zgodile v zadnjih letih gimnazijskega programa. Z njegovim vodenjem je gimnazija dosegla ugled ne le v slovenskem izobraževalnem prostoru, ampak tudi širše.

Bil je predlagatelj različnih projektov, tudi medpredmetnih, med katerimi je prostovoljni projekt »Z roko v roki« eden večjih.

 

Plakete mestne občine so prejeli: Fakulteta za tehnologijo polimerov, Gostilna Murko in Ilija Jović.

Fakulteta za tehnologijo polimerov  (FTPO) edina v Sloveniji ponuja vsebinsko zaključen študij na področju polimernih tehnologij in materialov in v zaokroženo celoto povezuje študij, raziskovanje in sodelovanje z industrijo.

Ilija Jović je športno-turistični delavec iz Beograda, iskren prijatelj in velik ambasador Slovenj Gradca v Republiki Srbiji in ostalih nekdanjih republikah skupne države, v državah Evropske unije, pa tudi v arabskih državah.

Murko, tradicionalna, domača in družinska gostilna letos praznuje 120-letnico. Znani so po ohranjanju in ponudbi tradicionalnih koroških jedi, ki jih ustvarja že četrta generacija Murkotovih s pomočjo pete generacije, ki pa je ponudbo še dodatno pomladila s posebnimi sladicami in gino

 

19. september je občinski praznik Mestne občine Slovenj Gradec. Na ta dan je Javier Pérez de Cuéllar, takratni generalni sekretar OZN, mestu podelil častni naziv glasnik miru.