19.07.2023
Včeraj neurja besnela tudi nad Koroško

Včeraj popoldne je večji del Slovenije zajelo neurje z močnim vetrom, dežjem ter udari strel. V občini Kostel je močan veter uničil šotorišče tabornikov, gasilci so evakuirali 110 ljudi, od tega 70 otrok, v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Fara. V naselju Dovje v občini Kranjska Gora so gasilci zaradi močnega vetra v prostore osnovne šole evakuirali 45 otrok, ki so taborili na prostem. V naselju Velike Malence v občini Brežice so gasilci iz kampa v prostore gasilskega doma evakuirali 98 tabornikov, so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje.

Nevihte pa so ponovno prizadele tudi Koroško. Tako je tekom včerajšnjega divjanja neviht več gospodinjstev je ostalo brez elektrike, veter pa je podrl več dreves. Po podatkih uprave republike slovenije za zaščito in reševanje so aktivirali Prostovoljna teritorialna gasilska društva v Črni na Koroškem, Prevaljah, Dravogradu, Mislinji, Ravnah, Podvelki in Slovenj Gradcu.

V Dravogradu so gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu odstranili drevo, ki je zaprlo lokalno cesto, sanirali poškodovan objekt in črpali vodo na poplavljeni ulici.

Gasilci PGD Dravograd so posredovali ob nesreči vozila, ki se je zaletelo v podrto drevo. Posledice so odstranili, poškodovanih pa na srečo ni bilo.

V Podvelki je zaradi podrtega drevesa na daljnovodu v Rdečem bregu, prišlo do požara podrastja v gozdu. Posredovali so gasilci PGD Brezno, PGD Kapla, PGD Ožbalt in PGD Ribnica, ki so požar pogasili.

Da so imeli gasilci včeraj res ogromno dela priča tudi objava PGD Dolič – Šentflorjan, kjer so na Facebook strani zapisali: “Posredujemo na več lokacijah v kraju. Krajane prosimo za razumevanje, ker se vsega naenkrat ne da narediti..”

Veter je po državi podiral drevesa in odkrival strehe. Ponekod je poškodovana komunalna in prometna infrastruktura. Na Kredarici je po podatkih Arsa veter dosegel hitrost 164 kilometrov na uro, na Krvavcu pa 136 kilometrov na uro. Medtem, ko je na Uršlji gori pihal s hitrostjo 94 km/h.

Za danes popoldne in zvečer pa so napovedana nova neurja s točo, vetrom in močnimi nalivi, tako da previdnost nikakor ne bo odveč.