15.06.2023
Mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi

Danes je mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi in glavni namen dneva je predvsem opozoriti na odgovornost posameznikov in družbe pri zagotavljanju kakovostnega življenja starejših. Pomembno je, da smo družba z ničelno toleranco do nasilja nad starejšimi. Da skupaj prepoznavamo nasilje ter iščimo poti za dostojno in mirno življenje vsakega posameznika. 

Problem nasilja nad starejšimi je tudi v Sloveniji precejšen. Podatki kažejo, da je ena od desetih starejših oseb žrtev nasilja, a verjetno so številke še precej višje, saj le 1 od 24 ljudi nasilje prijavi. 

V Sloveniji se delež starejše populacije povečuje. S staranjem se način življenja posameznika spreminja, saj njegove funkcionalne sposobnosti upadajo. Za kvalitetno in dostojno življenje v tem obodobju pa so potrebne prilagoditve v zasebnem in družbenem sistemu.

Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, ki ga obeležujemo 15. junija, je potrebno opozoriti na odgovornost posameznikov in družbe pri zagotavljanju kakovostnega življenja starejših. Nasilje nad starejšimi je namreč pojav, ki se težko prepoznava. Razlogi za to so lahko religiozne, kulturne ali ekonomske narave. Pogosto nasilje ostaja prikrito zaradi notranjih stisk starejših žrtev, ki jih skrbi, kaj bodo rekli drugi oz. kako bo reagirala okolica, občutijo sram, imajo občutke krivde, pogosti so tudi strahovi pred odhodom v institucijo, ali da se bo nasilje stopnjevalo, da ne bodo imeli koga, ki bi zanje skrbel, da bo prekinjen stik s sorodniki…. Ob tem so večkrat prisotni še drugi dejavniki, kot npr. zdravstveno stanje starejšega.

Danes, ko poteka mednarodni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi, želimo opomniti, da si 

morami vsi, posamezniki in institucije prizadevati:

• da bomo starejšim zagotavljali pogoje za življenje v varnem okolju, 

• da bodo tisti, ki skrbijo za starejše imeli primerno znanje za ravnanje z njimi, 

• da bomo vzgajali mlade za spoštljiv in občutljiv odnos do starejših,

• da bomo nasilje nad starejšimi prepoznali ter zanje pravočasno zagotovili pomoč.

Kadar zaznamo, da starejši morebiti doživljajo nasilje, o tem obvestimo najbližjo policijsko postajo ali center za socialno delo. Pa so sporočili iz centra za socialno delo Koroška.

Bodimo družba z ničelno toleranco do nasilja. Skupaj prepoznavajmo nasilje ter iščimo poti za dostojno in mirno življenje vsakega posameznika.