23.05.2023
SB Slovenj Gradec predala namenu prizidek za nuklearno medicino z gama kamero


Za Splošno bolnišnico Slovenj Gradec je današnje odprtje naložbe prizidka za nuklearno medicino z najsodobnejšo gama kamero, velika pridobitev. Bolnikom obolelim za rakom, so s tem omogočili sodobno diagnostiko na poti zdravljenja. 

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec ima znanje, z njim omogoča napredek, z izjemno angažiranostjo vodstva, pogumom in podporo lokalnega okolja, ji je z lastnimi sredstvi uspelo pridobiti najsodobnejši aparat gama kamero za bolnike v prizidku, kjer je nov oddelek za nuklearno medicino. Vrednost naložbe je 3,9 milijona z ddv, 2 milijona stane gama kamera, ostalo so gradbena dela. Direktor SB SG Janez Lavre je poudaril, da je to ena največjih pridobitev za bolnišnico Slovenj Gradec in paciente na Koroškem in širše v zadnjih petih letih,  za preiskave sodobne nuklearne medicine, ki jih bodo sedaj izvajali na Koroškem. Okoli 1500 pacientov je doslej morala tovrstne preiskave opravljati drugod, v Mariboru, Ljubljani in v Celju, čakalne dobe pa so na tem področju nedopustno dolge. To pomeni, da bodo izvedli okoli 2500 preiskav na začetku, kasneje pa 5000 na leto za vse paciente, ki to potrebujejo. Gre za odkrivanje zgodnjih rakavih sprememb in dokazovanje  razsejanosti raka v telesu.  

Kot je še poudaril Janez Lavre, Ministrstvo za zdravje še ni dalo soglasja, ga pa pričakujejo, saj je to pogoj, da lahko potem opravljene preiskave fakturirajo ZZZS. Po prejetem dovoljenju, bodo pričeli s preiskavami delati na polno, Ob sodobni opremi je na Oddelku za nuklearno medicino dovolj tehnikov, radiofarmacevta in dva specializanta, eno specialistko in  pogodbeno dela še upokojeni zdravnik, dr. Sterle, načrtujejo pa še zaposlitev dveh specialistov, dogovre pa naj bi izpeljali do konca poletja.

Potem, ko je SB Slovenj Gradec na ministrstvo za zdravje poslala prošnjo za sofinanciranje gama kamere, konkretnega odgovora še ni dobila, so jim pa v teh dneh napisali, da ne razpolagajo s sredstvi za opremo, ne izrednih in ne proračunskih, prav tako ne evropskih, s čimer so jim zavrnili finančni načrt. Lavre je ob tem izrekel skrb  in dejal, da to kaže na odnos države do naše regijske bolnišnice, Prav zato je potrebno, da bolnišnica transparentno in z javnim naročanjem kupuje aparature sama, s sadovi lastnega dela opremlja bolnišnico in skrbi za ustrezno zdravstveno varstvo pacientov, 

Ponosno se je odprtja udeležila tudi družina Fratar, ki je v akciji dobrodelna Katra del sredstev namenila ravno gama kameri, Aleksander je dejal, da so ponosni, da so lahko del te zgodbe. Investicijo in pogum zanjo je pozdravil tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec in vsi povabljeni gostje ter zaposleni. 

IF