15.09.2022
Libeliče 100 let kasneje zavite v veselje in praznik


Vas ob meji, kot Libeličani radi pravijo svojim Libeličam, letos obeležuje 100-to obletnico priključitve Libelič k matičnemu narodu, torej v takratno kraljevino Jugoslavijo. Krajevna skupnost Libeliče prav danes javnost seznanja s programom, ki so ga pripravili v ta namen. V desetih dneh se bo odvilo 9 prireditev, začnejo 23. septembra in zaključijo v nedeljo, 2. oktobra. Predsednik sveta krajevne skupnosti Jože Pšeničnik je dejal, da je 2. oktober vezan na njihov krajevni praznik, ta pa na 30. september, ko so njihovi predniki uspeli v priključitvi k matičnemu narodu. Oziroma v premiku državne meje.

 Septembra začnejo s projekcijo filma o Libeličah in kulturnim programom, nadaljujejo v soboto, ko bodo 130+1 obletnico praznovali libeliški gasilci. Prireditve se bodo odvijale vse dni naprej …

Izšel je tudi Libeliški glasnik, v katerega uvodniku je urednik Adrijan Zalesnik zapisal: “Ni veliko malih krajev v Evropi, ki bi v svoji zgodovini naredili velika dejanja, Libeličani so pred 100 leti uspeli premakniti državno mejo, ki so jo začrtale svetovne velesile“.

Drevi ob 18. uri Koroški pokrajinski muzej odpira novo stalno razstavo „Libeliče 1922. Simbol narodne zavesti, upora in zmage“. Postavljena je v župnišču Libeliče, njen avtor je dr. Marjan Linasi.