10.09.2022
KOCEROD: Vrečke za smeti in njihova cena

 

Kako je z uporabo vreč in njihovo podražitvijo, pojasnjuje mag. Ivan Plevnik, direktor družbe Kocerod, regijskega centra za ravnanje z odpadki, ki iz zbiralnikov smeti tudi odvaža odpadke: „Sistem zbiranja v vrečah je predviden za občane, ki ne morejo zbirati v zabojnikih, predvsem to pride v upoštev na podeželju. Za vse tiste, ki so vključeni v sistem (odvoza smeti, op. p.), so te vreče brezplačne, tako za embalažo kot za mešane komunalne odpadke. Poleg tega omogočamo občanom, da se tisti, ki imajo večje količine odpadkov in jih ne morejo predati v zabojniku, lahko poslužujejo, da nekajkrat letno odpadke predajo poleg zabojnika v vreči, ki jo kupijo.“

Po Plevnikovih besedah so bile te vreče v preteklosti podcenjene in tudi zlorabljene, zato so njihovo ceno izenačili „v smislu volumna na zabojnik“. Odslej lahko primerjajo oddajo v vrečah ali v zabojniku.

Občani, ki nimajo zabojnika za smeti in so vključeni v sistem odvoza smeti, dobijo vreče zanje brezplačno. Drugi, ki vrečko kupijo, bi, v nekaterih primerih, po starem plačevali odvoz smeti manj od tistih, ki imajo zabojnik, zato so bile cene vreč povišane.