17.05.2022
Nagrajena koroška kulturnika

Igralec, Slovenjegradčan Ivo Ban bo nocoj v Slovenski kinoteki prejel nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre. Podeljuje jo Društvo slovenskih režiserjev. Kot piše v obrazložitvi, je Ban eden tistih igralcev, katerega obraz in glas sta že dolgo in trdno zasidrana v slovensko kulturno zakladnico in kolektivni spomin.

Pred izročitvijo nagrade bodo na slovesnosti prikazali komedijo iz obdobja informbiroja v bivši Jugoslaviji Moj ata, socialistični kulak. V filmu iz leta 1987 po scenariju Toneta Partljiča in v režiji Matjaža Klopčiča je Ban odigral vlogo Vanča.

V Društvu slovenskih režiserjev v obrazložitvi nagrade bert opozarjajo na impresivno število Banovih filmskih vlog - več kot 50 oziroma skupaj s televizijskimi več kot 70.

Predsednik republike Borut Pahor bo danes vročil državna odlikovanja, prejel ga bo tudi Slovenjegradčan Direktor Judovskega kulturnega centra in Mini teatra Robert Waltl bo prejel red za zasluge za izjemni prispevek k spominjanju in ozaveščanju o holokavstu in pomenu strpnosti ter za dolgoletno delovanje v gledališki umetnosti.