27.01.2022
V Mlekarni Celeia letos praznujejo 80 let organiziranega odkupa mleka

V Mlekarni Celeia letos praznujejo 80 let organiziranega odkupa mleka, pri čemer so pomembni tudi koroški kmetje.
 

Intenzivnejši razvoj mlekarske industrije se je na celjskem začel v povojnem času. Največja mlekarna v slovenski lasti odkupuje in predeluje le slovensko mleko, kar četrtina ga prihaja s Koroškega, pravi direktor mlekarne celeia Vinko But. 

Na Koroškem je tudi njihov največji pridelovalec in pri Mlekarni Celeia si želijo, da bi tako tudi ostalo. 


Svoj jubilej bo Mlekarna Celeia praznovala skozi vse leto, posvečen je Mlečni cesti, ki simbolizira ponazarja povezanost z več kot 800 kmetijami. Kot so poudarili, bodo v čast tradiciji obujali spomine in oživljali zgodbe slovenskega podeželja, ki so jih zaznamovale, oživili pa bodo tudi tri retro produkte.


V mlekarni v Arji vasi dela več kot 200 zaposlenih. But je posebej izpostavil, da so njihovi izdelki brez gensko spremenjenih organizmov, mnogi nosijo certifikat Izbrana kakovost Slovenija, številni so za svojo kakovost vsakoletno nagrajeni z različnimi nazivi in priznanji.


V Mlekarni Celeia iščejo že 15. Mlečno kraljico Zelene Doline Slovenije. V letu, ko v mlekarni obeležujejo 80. let organiziranega odkupa mleka, bo naloga kraljice še pomembnejša, saj bo ob siceršnjih obveznostih dobršen del svojih aktivnosti posvetila promociji slovenske tradicije mlečnih izdelkov. V mlekarni se veselijo prijav kandidatk, ki so jim blizu kmetijstvo, narava in se veselijo komuniciranja z ljudmi ob različnih priložnostih. Razpis je odprt do 8. februarja 2022.