15.12.2021
Božičnice bi si zaslužili vsi zaposleni


Kar nekaj podjetij bo izplačalo plače iz poslovne uspešnosti, rečemo jim tudi 13. plača, božičnica ali letna nagrada. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je že pozvala delodajalce k izplačilu do konca leta.

Vsi vemo, da razmere v podjetjih v iztekajočem letu niso bile najboljše, večino je zaznamovala epidemija, nekaj podjetij je odpuščalo, eno večjih podjetij pa smo v Slovenj Gradcu izgubili. Kako je z izplačili božičnic v podjetjih, kjer je reprezentativni sindikat Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, nam je povedal sekretar sindikata območne enote ZSSS za Podravje in Koroško, Jaka Šilak. Poudaril je, da bi morale biti božičnice izplačane vsem zaposlenim v enaki višini. Izpostavil je, da v podjetjih v zelo različnih zneskih izplačujejo božičnico, od 50 evrov do 100 % povprečne mesečne plače v Slovenij. Dejal je, da tam, kjer imajo organizirano sindikalno dejavnost, so pogajanja uspešnejša in tudi povečini so božičnice dobili.  

Najvišje božičnice so med farmacevtskimi podjetji , v Leku so napovedali izplačilo božičnice v skladu s kolektivno pogodbo v višini 1400 evrov bruto, podobno je v elektroindustriji, medtem, ko bodo trgovska podjetja izplačala precej manj. V Hoferju bodo zaposleni prejeli nagrado v višini 240 evrov bruto, a so bili deležni regresa v višini 1700 evrov. Ponekod odločitve o višini božičnic še niso prejeli, izračuni pa kažejo, da bodo povprečne božičnice izplačane med 300 in 500 evri.

Božičnice pa so še predmet pogajanj glede vsote v skupini Sij, izplačali jo bodo v mežiškem Tabu, več o odločitvah pa bo znano konmec tedna. 

IF