07.12.2021
Igor Pšeničnik - prejemnik Zlatega grba občine Mežica

V Mežici so ob občinskem prazniku podelili dva srebrna in en zlati grb ter priznanja občine Mežica. Slednja so prejeli Papirnica Ostržek ob 30 letnici delovanja, Priznanje Občine Mežica po predlogu župana je prejelo tudi Planinsko društvo Mežica ob 95 letnici delovanja ter Kulturno društvo Pihalni orkester Rudnika Mežica ob 120 letnici delovanja.Na predlog Liste Kajžar za Mežico so srebrni grb podelili zdravniku Dragu Večku za dolgoletno predano delo v Zdravstveni postaji Mežica. Po predlogu Pihalnega orkestra Rudnika Mežica, ob podpori Liste Kajžar za Mežico pa je srebrni znak občine prejeli tudi Ivan Plaznik, Mirko Petre in Alojz Komprej za dolgoletno delovanje v Kulturnem društvu Pihalni orkester.

V Mežici pa so podelili tudi zlati grb, ki ga je prejel poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Mežica lgor Pšeničnik za njegov bistven prispevek k vzpostavitvi, razvoju in delovanju Sistema Zaščite in reševanja v Občini Mežica ter za dolgoletno uspešno vodenje Občinskega štaba civilne zaščite Občine Mežica.

V obrazložitvi občine Mežica je zapisano, da je Igor Pšeničnik, rojen leta 1958, iz Stržovega, že od leta 2011 poveljnik Občinskega štaba Civilne zaščite Občine Mežica. Aktivno izvaja operativne naloge, vodi, usklajuje in usmerja delo štaba. Sodeloval je pri obvladovanju posledic številnih naravnih in drugih nesreč, ki so prizadele Občino Mežica in njene prebivalce. Pšeničnik že desetletje usklajuje delo enot civilne zaščite in javnih služb, sodeluje in pripravlja poročila za podporo štabu civilne zaščite za Koroško z območja občine.V poplavah je organiziral, usklajeval in usmerjal dovoz vreč s peskom in tampona za postavitev protipoplavnih nasipov-ograd ter delo gradbene mehanizacije, urejal logistiko oskrbe s hrano in čajem za sodelujoče v intervencijah. Opravljal je oglede lokacij intervencij in sodeloval pri delu komisije za ocenjevanje škode ob poplavah. Ob pojavu žleda in vetroloma je sodeloval s pristojnimi službami, prostovoljnim gasilskim društvom Mežica, Komunalo Mežica, pogodbenimi izvajalci, kooperanti in posamezniki, za odpravo posledic žleda. Zagotavljal je dobavo folije za prekrivanje streh, žičnikov. Opravljal je oglede lokacij intervencij in usklajeval potrebe po električnih agregatih.V času širjenja prvega, drugega in tretjega vala pandemije koronavirusa je operativno vodil Občinski štab Civilne zaščite Občine Mežica ter sil za zaščito in reševanje Občine Mežica; usmerjal dejavnosti za zaščito in pomoč, za zagotavljanje osnovnih pogojev za življenje; izdajal odredbe v zvezi s preprečevanjem širjenja bolezni; usklajeval in sodeloval je z Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter regijskim poveljnikom civilne zaščite; vodil izvedbo nabave materiala za izdelavo zaščitnih pralnih mask; vodil in usklajeval delo prostovoljcev-prostovoljk; organiziral razdeljevanje zaščitnih pralnih mask na področju Občine ter izvajanje preventivnih aktivnosti prostovoljcev civilne zaščite pred trgovinami in zbiranje donacij občanov za potrebe Rdečega križa Mežica za nakup hrane ­ paketov humanitarne pomoči; usklajeval je izvedbo zagotavljanja oskrbe ranljivih skupin v Občini s hrano, zdravili in osnovnimi življenjskimi potrebščinami; organiziral prevzem in dostavo materialno-tehničnih sredstev s strani uprave za zaščito in reševanje; sodeloval je pri vzpostavitvi izolacijskega območja »Rdeča cona« CŠOD Peca; nudil podporo in pomoč Zdravstveni postaji Mežica pri obveščanju prebivalcev o terminih in izvedbi cepljenja in še mnogo tega…Njegova požrtvovalnost, izrazit čut za sočloveka in nesebična pripravljenost pomagati so vrednote, ki jih je potrebno negovati, ker nas naredijo človeške in so za dobrobit družbe ključne ter zaslužijo najvišje priznanje – zato Igorju Pšeničniku podeljujemo zlati grb občine.