16.11.2021
Teden splošnih knjižnic tudi na Koroškem o velikem pomenu branja

 

Med 15. in 20. novembrom knjižnice po vsej državi praznujejo Teden splošnih knjižnic. V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, na koroškem 4 in ena od njih je Knjižnica Dravograd. Direktorica te knjižnice Lidija Štruc pravi, da so se pred koronsko krizo v ta namen odvijali številni dogodki, zdaj pa je drugače. Knjižnice pa vseeno želijo na nek način ta praznik obeležiti, zato so se odločili da bo rdeča nit letošnjega praznovanja preprosta, a zelo pomembna, to je branje. Pomen branja je velik: „da smo pismeni, da znamo razmišljati, da smo sočutni in spoštljivi, da smo, nenazadnje, ljudje“.

V Knjižnici Dravograd kljub odpovedi prireditev teče izposoja, tako za knjigo ne bo nihče na noben način prikrajšan. Knjiga še zmeraj ostaja nepogrešljivo sredstvo za razvoj uma in duha, še zaključuje Lidija Štruc.

Tudi v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne so, sicer v zadnjem času, zaradi epidemioloških ukrepov spet bolj »tiho z dogodki«. Vsem, ki se bodo v tem tednu na novo vpisali v knjižnico, v Koroški osrednji knjižnici podarjajo enoletno članarino. Na sam dan splošnih knjižnic, 20. novembra, ki je letos sobota, ob vračilu knjig brišejo vse morebitne dolgove.

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec pa v tednu slovenskih splošnih knjižnic 19. novembra vabi na predstavitev knjige Irene Štaudohar „Kaj hoče ženska“ - zgodbe treh žensk, prireditev bo potekala seveda ob spoštovanju izpolnjenih PCT pogojev.