27.10.2021
V slovenjgraškem domu starostnikov so danes počastili Dan reformacije


Ob bližajočem prazniku Dnevu reformacije bo kar nekaj prireditev, s katerimi se bomo spomnili pomena izdaje 1. slovenske knjige, Katekizma Primoža Trubarja, ki je s slovensko besedo za preproste ljudi vendar poskrbel za temelje našega jezika in s tem tudi naroda.

Danes so v Koroškem domu starostnikov, enoti Slovenj Gradec s prireditvijo in pomočjo knjižničark iz Knjižnice Slovenj Gradec, že počastili ta praznik. Slovenska beseda – najlepša beseda, je bil naslov prireditve v čast slovenskemu prazniku reformacije v Koroškem domu starostnikov enote Slovenj Gradec.

Stanovalci so slišali lepe slovenske pesmi, spoznali zgodovino tega obdobja in kako smo Slovenci s Primožem Trubarjem prišli do 1. slovenske knjige. Bila je lepa prireditev. Sicer pa v slovenjgraški enoti doma negujejo slovensko besedo od vsega začetka delovanja doma z vrsto dejavnosti, od literarnih prireditev do bralne značke. Vodja doma Marjana Kamnik se spominja, da je bilo izhodišče za lepo besedo postavljeno že ob odprtju doma. Obiskala jih je skupina Hope in pela v slovenskem jeziku. Lepa slovenska beseda se nadaljuje v prireditvah s stanovalci, literarnimi dogodki, bralno značko Toneta Partljiča itd...

"Vedno nam je mar lepa slovenska beseda in jo negujemo," je dejala Marjana Kamnik.  Tudi med epidemijo, ko je bil dom zaprt, smo z besedo nadaljevali in sicer smo imeli dogodke preko timsov, sodelaovali so tudi pisatelji, poudari Kamnikova. Prav tako so v slovenjgraškem domu ponovno v tem času vzpostavili tudi interno televizijo in tudi tako nadaljevali z literarnimi in drugimi dogodki, tudi v sodelovanju s knjižničarkami .

IF