26.10.2021
Občine ob Dravi s projektom urbane opreme za več doživetij


Projekt Naša Drava je preko razpisa Ministrstva za kmetijstvo in s sofinanciranjem iz evropskega sklada za razvoj podeželja združil slovenske občine ob reki Dravi, ki jih zastopa 10 lokalnih akcijskih skupin. Za 5 koroških občin ob Dravi je projekt vodila LAS Mislinjske in Dravske doline. 

Cilj projekta je urediti primerno infrastrukturo za športne dejavnosti in turistična doživetja ob Dravi in na njej. Gre za zeleno urbano dodatno opremo ob reki Dravi, ki se navezuje na Dravsko kolesarsko pot, s čimer želijo doživetja okrepiti za domače goste in turiste od drugod ter jih kasneje še širiti. Celoten projekt znaša 970 tisoč evrov, petim obdravskim občinam pa je z Las MDD vrednost znašala 120 tisoč evrov. Lidija Požgan iz Las MDD je poudarila, da so občine Dravograd, Vuzenica, Muta, Radlje in Podvelka z urbano opremo uredile postajališča z namestitvijo klopi, miz in košev, nekatera so dodala še električna kolesa, v Dravogradu 2, v Radljah 1 in v Vuzenici kar 5. Vuzenica je pridobila največ, pet električnih koles za izposojo in pet kajakov, vso potrebno opremo zanje, kolesarnico in polnilnico. Vse to bo obogatilo vse bolj priljubljen kolesarski turizem in doživetja na reki Dravi, vendar občina Vuzenica še išče upravljalca te opreme.  Dravograd je pridobil 3 počivališča in dve električni kolesi, Radlje pa 2 kolesi in eno postajališče z info tablo, v Podvelki in na Muti so uredili počivališča, v Podvelki tudi z ležalniki. Kot je povedal župan občine Vuzenica, Franjo Golob, bo vse skupaj prav zaživelo / tudi z urjenjem / prihodnje leto, letos pa lahko domačini električna kolesa uporabljajo brezplačno. 

Projekt je za občino Vuzenica znašal 33 tisoč evrov, od evropskega sklada so prejeli 19 tisoč evrov, 14 tisoč evrov so morali zagotoviti iz proračuna. Občina Vuzenica je tudi že podpisala dogovor za izgradnjo navezovalne poti na dravsko kolesarsko pot, ki jo bodo uredili prihodnje leto, ko bodo pridobili tudi upravljavca za kolesa in kajake. Med nadaljnjimi načrti pa je tudi taksi plovba med Radljami in Vuzenico, za katero morajo pridobiti še uredbo plovnega dovoljenja.

IF