26.10.2021
Manj sveč za manj grobov - humanitarna in okoljska akcija


„Manj svečk za manj grobov“ je ekološko – humanitarna akcija dobrodelnega društva Fundacija Svečka, akciji pa so se letos pridružili Občina Vuzenica, Krajevni odbor Rdečega križa Vuzenica in Osnovna šola Vuzenica. Navezuje se na zaustavitev pretiranega krašenja grobov.

Manj svečk za manj grobov je vseslovenska akcija, v projektu pa vsako leto sodeluje več sto prostovoljcev, organizacij, podjetij, s pomočjo katerih so doslej že zbrali več kot četrt milijona evrov. Vsako leto namreč vsa zbrana sredstva namenijo za nakup zdravstvenih naprav in pripomočkov, ki rešujejo življenja. Namesto gore sveč se svojih dragih pokojnih lahko spomnimo v srcih tudi s prostovoljnim prispevkom, ki rešuje življenja. Ne gre za rušenje tradicije spomina na najdražje s simbolom svečk na grobovih, vendar se soočamo s pretiravanjem, ki negativno vpliva na okolje, lahko pa naredimo kaj dobrega za pomoči potrebne.

Na pokopališču Muta - Vuzenica so minuli vikend mladi člani Rdečega križa iz Osnovne šole Vuzenica med 10. in 12. uro delili zastavice spomina oziroma sočutja v zameno za dobrodelni prispevek. Učenci so iztrazili ponos, da lahko sodelujejo v akciji že drugič, prav tako se preko nje bolj zavedajo neugodnih okoljskih vplivov na zdravje ljudi. 

Na pokopališču Muta – Vuzenica bodo učenci OŠ Vuzenica skupaj z občino in Rdečim križem Vuzenica na stojnici znova naslednji vikend, 30. in 31. oktobra med 10. in 12. uro, pa tudi 1. novembra. Vsakdo lahko daruje tudi preko sms sporočila na 1919 z besedo SVEČKA. 


IF