21.10.2021
Kupujete lokalno?

Poslanci Evropskega parlamenta so nedavno potrdili besedilo resolucije o strategiji »od vil do vilic« za pravičen, zdrav in okolju prijazen prehranski sistem, ki predstavlja pogled parlamenta na predlog strategije, ki ga je maja lansko leto predstavila Evropska komisija. Gre za enega osrednjih dokumentov Evropskega zelenega dogovora in prvi strateški dokument v EU, ki združuje vse vidike proizvodnje hrane in prehranske varnosti ter vpliv teh aktivnosti na okolje in v osnovi teži k preobrazbi prehranskih sistemov v bolj trajnostne in podnebju prijazne.

V resoluciji so zastavili pavšalne cilji, kot je npr. 50 % zmanjšanje rabe pesticidov in gnojil v kmetijstvu do l. 2030 ali povečanje deleža ekološkega kmetijstva na 25 %. S kakšnimi parametri se naključne mimoidoče odpravijo po nakupih hrane? Čim več si je pridelajo doma, pogledajo na etikete, da vsebuje hrana čim manj aditivov, kupujejo lokalno, predvsem mlajši pa pred nakupom hrane razmišljajo le o tem, kaj bi jedli, kaj se jim lušta in ne, kje je hrana zrasla. 

Kot lahko zaključimo že ob pogledu na vedno več polic z zdravo, ekološko, bio prehrano v običajnih trgovinah in porast specializiranih prodajaln, povpraševanje po hrani, katere pridelava ima sledljivost, nizek ogljični odtis, raste, potrošnik je zaanjo pripravljen tudi več plačati. Tu je seveda priložnost za

krepitev lokalne proizvodnje in kratkih dobavnih verig. Spodbujanje lokalno pridelane hrane pomaga kmetom, da se bodo lažje ločili od modelov intenzivne kmetijske proizvodnje.