28.07.2021
Bodi hidriran!

Da je pomembno vnašati dovolj vode v telo, sploh v toplih dneh, opozarjajo strokovnjaki. Dehidracija je posebej nevarna za otroke, kronične bolnike in starejše. Družinski zdravnik Miha Lavre je povedal, da  so poletni, topli dnevi povsem prijetni, večina jih komaj čaka. So priložnost za vse, ki si želijo izgubiti kak odvečen kilogram, saj je na voljo več sadja in zelenjave, ki naj bo izbira pred kuhanimi juhami in čorbami, te so bolj primerne za zimo. V vročini se v senci odklopite s knjigo in ne televizijo. 

Blažjo obliko dehidracije lahko posameznik prepozna po tem, da čuti žejo ter ima suha usta, hujšo obliko pa spremljajo glavobol, vrtoglavica, slabost, bruhanje in mišična oslabelost.

Majhne otroke moramo v vročini še posebej dobro opazovati, dehidracijo lahko prepoznamo po vdrtem temenu na otrokovi glavi. Pri starejših pa z leti ugaša občutek za žejo, kot smo že izpostavili, zato je dobro, da jih v poletnih dneh redno kličemo, preverjamo njihovo počutje in jih vzpodbujamo k zadostnemu pitju vode.