21.10.2020
Slovenjgraška bolnišnica zaenkrat še v dobri kondiciji glede na trenutne razmere


Z epidemijo, ki jo je razglasila vlada za zajezitev okužb z novim korona virusom in novimi ostrejšimi ukrepi, je podprla predvsem zdravstvene delavce, s tem pa ob visokem naraščanju okužb državljane opozorila na odgovorno obnašanje, da epidemija ne bi presegla zdravstva. V oddaji Sredina sredica smo s sogovornico, strokovno direktorico Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, dr. Jano Makuc pojasnili vse razmere, s katerimi se soočajo. Direktorica Makučeva je povedala, da so zaenkrat še v dobri kondiciji glede na trenutne razmere, s povečanjem okužb z novim korona virusom, pa je tudi pri njih zaradi prerazporejanja zdravstvenega kadra možna krnitev posameznih storitev.

Naša regijska bolnišnica se tako kot vse bolnišnice prav tako ukvarja z bolniki, obolelimi s Covid 19. Že v začetku oktobra so vzpostavi Covid oddelek z 10 bolniki, sedaj jih imajo že 24, ta hip so kapacitete 28 postelj. Covid oddelek se sedaj polni predvsem z bolniki iz naše regije. Med bolniki na Covid oddelku prevladujejo moški, povprečna starost pa je 70 let. Kot je povedala strokovna direktorica, dr. Jana Makuc, pa imajo v načrtu v primeru večjih potreb, zagotovitev 50 postelj in še 5 za intenzivno zdravljenje. Dejala je tudi, da sedaj še zmorejo, nekaj izpada kadra imajo zaradi bolniške odsotnosti in manjših okužb med zaposlenimi. Slovenjgraška bolnišnica zaenkrat še ohranja dostopnost do vseh storitev, vendar v manjšem obsegu. Zagotavljajo vse nujne storitve in vse, kar je na napotnicah označeno zelo hitro, neokrnjeno zdravljenje onkoloških bolnikov, obravnavo nosečnic, porodnic in novorojencev, še naprej pa bodo izvajali vse preventivne programe za preglede otrok in mladostnikov, presejalne programe za odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb in kot je poudarila, so dolžni zagotavljati vse storitve, ki bi lahko prinesle poslabšanje zdravstvenega stanja. Kot je dejala strokovna direktorica, bodo v največji meri zagotavljali dostopnost za paciente v ambulantnih storitvah, paciente pa bodo o pregledih sproti obveščali. Glede operacij bodo izvajali vse nujne, nenujne pa prestavili.

Zaradi prerazporeditev negovalnega kadra na Covid oddelek in če bo okrnjen hospitalni del, se bodo bolj preusmerili v ambulantne storitve. Kar se časovnega pospeševanja testiranj tiče, pa ima velik pomen mikrobiološki laboratorij v bolnišnici, kar zagotavlja hitre rezultate testiranj, kar jim precej olajša delo.


IF