23.07.2020
Svet koroške regije proti poimenovanju velenjska pokrajina in za samostojno pokrajino

V Sloveniji že vse od lani poteka vnovični poskus ustanavljanja pokrajin. Jeseni naj bi bili znani finančni izračuni, s koliko denarja naj bi posamezna pokrajina razpolagala.

Skupina za pripravo pokrajinske zakonodaje je kot zadnjega pripravila predlog 10 pokrajin s posebnim statusom ljubljanske in mariborske občine

Sporni predlog, ki je že takoj po objavi naletel na nerazumevanje in protest Korošcev je ,da bi dosedanji statistični regiji Koroška in Savinjsko- šaleška združili v eno regijo. Zdaj je ta predlog dobil še novo tragikomičmo nadaljevanje. Pred kakšnim dnevom se je namreč razvedelo , da je Predsednik komisije Matjaž Geršič naletel na težave pri poimenovanju novih pokrajin, zato je komisija predlagala, da bi se nove pokrakine imenovale po imenu največjega mesta. Tako bi se po njihovem predlogu koroško- savinjsko-šaleška regija nosila ime velenjska regija.

Na dopisni seji sveta koroških občin, ki je bila kompletirana včeraj, v sredo, so župani in županji izrazili osto nasprotovanje poimenovanju koroške pokrajine ter zahtevali ,da se v osnutku Zakona o pokrajinah Koorška opredeli in poimenuje kot samostojna pokrajina. Sklep je bil sprejet soglasno.