28.04.2020
Izteka se drugi rok za samozaposlene za prijavo temeljnega dohodka

Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci morajo izjavo preko eDavkov vložiti do konca aprila, torej imajo še dva dni, če želijo oprostitev za marčevske in aprilske prispevke, ki sicer zapadejo v plačilo 20. 4. in 20. 5. 2020. Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20.junija , je rok za predložitev 31.maj.

Do izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov so upravičene samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije COVID-19 ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Za koriščenje obeh omenjenih ugodnosti je treba na Finančno upravo poslati posebno izjavo le preko eDavkov prek spletnega portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki, izjave pa nikakor ni mogoče vložiti v papirnati obliki. V eni izjavi se uveljavljata obe ugodnosti.

Če so navedene kategorije zahtevek vložile do 18. aprila , je bil denar nakazan na račune 24. aprila., če bo izjava vložena do 30. aprila bo denar nakazan na račun 10. 5. , tisti ki bodo podali izjave do 31.maja pa bodo dobili denar 10. junija. Isti roki veljajo za oprostitev prispevkov.

Če imate pri tem težave se obrnite na njihov klicni center za pomoč uporabnikom na telefonski številki 05 297 68 00 ali elektronski pošti finančne uprave.