18.11.2019
V Dravogradu so sirene že opozorile na nevarnost poplav


Potem, ko je štab CZ Dravograd že v soboto in v nedeljo poskrbel za nujne ukrepe prebivalcev ob Dravi in Meži, je pretok reke Drave okoli 9. ure v Dravogradu že dosegel  1200 kubičnih metrov na sekundo, kar je sprožilo sireno kot znak za nevarnost prebivalcem, naj ravnajo samozaščitno in iz kletnih prostorov hiš odstranijo vrednejše predmete. 

Kot je za naš radio povedal podžupan občine Dravograd, Anton Preksavec, so dežurne službe na terenu in v nenehni pripravljenosti, pretok, ki je z avstrijske strani danes do 13. ure napovedan, pa naj bi presegel 1300 kubičnih metrov na sekundo.  Do te višine pretoka reka Drava še ne poplavlja, pričakujejo pa, da pretok ne bo presegel kritične meje. Ta je pri pretoku 1400 kubičnih metrov na sekundo.  Konec nevarnosti bodo prebivalcem ponovno naznanile sirene, dotlej pa morajo spoštovati ukrepe in navodila, ki so jih prejeli od civilne zaščite in drugih dežurnih služb. Najbolj ogroženi so prebivalci 10 hiš ob Ribiški poti v Dravogradu in bloki ob Meži, kjer bi voda lahko zalila kletne prostore. 

Tudi v občini Vuzenica so se odzvali na povečanje pretoka reke Drave in so že v nedeljo aktivirali dežurne gasilce in štab civilne zaščite. Obiskali so najbolj ogrožene prebivalce ob reki Dravi in razdeljevali protipoplavne vreče. 

V Dravogradu so vso noč dežurali gasilci, prav tako je civilna zaščita v neposredni povezavi z avstrijskimi kolegi in občino Labot, kjer so danes tudi odpovedali pouk, prav tako je zaprta cesta in prehod Vič.  

IF