02.08.2019
Monitoring po škropljenju hmelja bodo v MO Slovenj Gradec izvajali ta mesec


Civilna iniciativa za varovanje okolja in zdravja občanov Slovenj Gradca CIVOS je v sporočilu za javnost ponovno izrazila skrb v zvezi s škropljenjem hmelja.

V dopisu opozarjajo na nenapovedano škropljenja hmelja brez opozoril, pri čemer so posebej izpostavili zadnje škropljenje hmeljišča na območju naselja S8. Sprašujejo se, zakaj se hmeljarji, uporabniki fitofarmacevtskim sredstev otepajo tega sicer majhnega, a nujnega koraka proti občanom, da se le- ti ne bi izpostavljali fitofarmacevtskim sredstvom.

Na zadnji novinarski konferenci je župan Tilen Klugler glede problematike škropljenja pojasnil, da so se glede napovedi s hmeljarji načelno dogovorili, vendar pa v obstoječem pravilniku o varni uporabi fitofarmacevtskih sredstev najava škropljenj za prebivalce ni navedena, najavljanja škropljenja hmeljišč veljajo le za šole, vrtce in zdravstvene ustanove.

Pravna podlaga za vse nadaljnje ukrepe v Mestni občini Slovenj Gradec glede omenjene problematike bodo strokovni izsledki monitoringa, je nedavno pojasnil župan Tilen Klugler, pri čemer je povedal, da ga je Mestna občina Slovenj Gradec že naročila, njegov koordinator bo Nacionalni inštitut za javno zdravje. Pri tem bodo opravili meritve zraka, zemlje in vrtnin. Po zadnjih nformacijah iz Mestne občine naj bi monitoring začeli izvajati ta mesec…

IF