18.07.2019
Obisk pri finančnem ministru zaradi tretje razvojne osi

15. julija 2019, to je prav na peto obletnico ustanovitve Mladinske iniciative za 3. razvojno os, je na Ministrstvu za finance potekal sestanek, katerega tema je bila zaprtje finančne konstrukcije za 3. razvojno os. Na sestanku so bili pristoni minister za finance Andrej Bertoncelj, ter državni sekretar Alojz Stana iz istega resorja , z ministrstva za infarstruktoro državna sekretarka Nina Mauhler, koroška poslanca Jože Lenart in Jani Prednik, župana Tilen Klugler in dr. Tomaž Rožen, ter predstavnika mladinske inciative, ki je tudi zaprosila za sestanek, Aljaž Verhovnik inAndrejGrobelnik.
Kot je koroško delegacijo seznanil minister za finance Andrej Bertoncelj je ta vlada prva, ki je 3. razvojno os na Koroško umestila v nacionalni razvojni program. Pričakujejo potrjen investicijski program s strani Ministrstva za infrastrukturo, ki je tudi nosilec projekta. Po informacijah državne sekretarke Nine Mauhler, naj bi bil investicijski program potrjen čez nekaj dni, čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo ta potrjen že junija 2019. Nato bo Ministrstvo za finance podalo mnenje k temu programu, ki bo tudi podlaga za dokončno pripravo poroštvenega zakona za velike infrastrukturne projekte, katerega bo v parlamentarno proceduro vložilo Ministrstvo za infrastrukturo.


Sestanek je pokazal, da so pred vlado in Družbo za avtoceste Republike Slovenije strateško pomembne in ključne odločitve za pričetek gradnje 3. razvojne osi na Koroško. Vprašanju financiranja se več ni mogoče izmikati, zato bodo vlada, zlasti pa ministrstvi za infrastrukturo in finance ter tudi DARS do jeseni morali poiskati ključ za zaprtje finančne konstrukcije, ki predstavlja zeleno luč za pričetek gradnje hitre ceste na Koroško. Dogovorili so se za sestanek v isti sestavi v jeseni, ko bo znanih več stvari, prevdsem investicijski program.