26.06.2019
Štrekna bus poleti vsak dan med Velenjem in Labotom


Že prihodnji teden začenja svojo vsakodnevno vožnjo preko poletja Štrekna bus – kolesarski avtobus, ki povezuje Velenje, Mislinjkso in Dravsko dolino ter Labod na avstrijski strani. Gre za čezmejno povezanost po dolgih letih.

Na Regionalni razvojni agenciji Koroška so nadgradili povezovanje kolesarskih turističnih proizvodov ter ponudbo javnega potniškega prometa v čezmejni regiji na obeh straneh državne meje. Letos so na novo uvedli Štrekna bus, ki bo v poletnih mesecih vozil vsak dan, ob sobotnem kolesarskem poletnem vlaku pa oba bogatita kolesarski turizem v regiji.

Oba projekta sta del mednarodnega projekta TRANS-BORDERS, ki se izvaja v okviru programa Interreg Srednja Evropa. V oddaji Sredina sredica smo danes povedali več z gostoma, vodjema projekta iz Regionalne razvojne agencije Koroška, Urošem Rozmanom in Petrom Zajcem.

Kolesarski avtobus je dobil ime po priljubljeni kolesarski poti Štrekna, ki velja za eno najbolj urejenih v Sloveniji in med kolesarji zelo priljubljenih, povezuje pa Koroško v Sloveniji in Avstriji. V poletnih mesecih, juliju in avgustu, bo vozil dvakrat dnevno vsak dan, v maju, juniju in septembru pa ob vikendih in praznikih – slovenskih in avstrijskih. Samo v maju, ki je bil zelo deževen, je po podatkih Nomaga, Štrekna bus prepeljal 120 potnikov in 60 koles.

Vozovnice bo možno kupiti na avtobusu ali avtobusnih postajah v Velenju in Slovenj Gradcu. Cene so določene kot cene medkrajevnega avtobusnega prometa v Sloveniji, prevoz kolesa pa bo brezplačen; na primer vožnja za eno osebo med Velenjem in Dravogradom bo stala 4,7 evra, do Labota v Avstriji pa še dodatna 2 evra. Med Velenjem in Dravogradom bo avtobus lahko obstal na vseh obstoječih avtobusnih postajališčih, za kolesarje pa priporočajo uporabo avtobusnih postajališč Velenje, Gornji Dolič, Mislinja, Slovenj Gradec, Šentjanž, Otiški vrh, Dravograd, Labot/Lavamünd in Labot/Lavamünd kopalno jezero. Vožnja med Velenjem in Labotom/Lavamündom traja 1 uro in 20 minut.

V Labotu v Avstriji bo možen prestop na avtobus s prikolico za kolesa, ki bo vozil do Wolfsberga v Labotski dolini, kjer poteka tudi med Slovenci priljubljena kolesarska povezava R10 po Labotski dolini. Vozni red Štrekna busa je usklajen tudi z voznim redom poletnega kolesarskega vlaka med Mariborom in Pliberkom. S prestopom v Dravogradu je omogočeno povezovanje kolesarjenja po Štrekni, Dravski kolesarski poti in kolesarski poti po Labotski dolini ter uporabe javnega potniškega prometa.

Sicer pa na kolesarki Štrekna manjkata še dva odseka, krajši 1 km med Dravogradom in Otiškim vrhom in daljši, 10 km od Zgornjega Doliča do Velenja.

IF