05.06.2019
Ustavno sodišče soglasno- postopek državnega prostorskega načrta Šentrupert - Velenje je v skladu z ustavo

Vest dneva je danes prišla iz Ljubljane.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti in zakonitosti, začetem na zahtevo občinskih svetov občin Braslovče in Polzela, odločilo, da uredba o državnem prostorskem načrtu za odsek tretje razvojne osi Šentrupert-Velenje ni v neskladju z ustavo.

Trasi hitre ceste Šentrupert-Velenje nasprotuje del prebivalstva savinjskih občin, preko katerih je načrtovana izgradnja te ceste. Občini Braslovče in Polzela sta zato 30. maja lani vložili zahtevo za ustavno presojo uredbe, ker menita, da je bila sprejeta po nezakonitem in protiustavnem postopku.

Ustavno sodišče pa je ugotovilo, da je postopek potekal v skladu z zakonodajo, v postopku pa je bila javnosti zagotovljena možnost učinkovitega sodelovanja. Ustavno sodišče je odločitev sprejelo soglasno.

S tem se bodo lahko postopki za gradnjo hitre ceste proti Velenju in Koroški nadaljevali.

V izjavi za Koroški radio je koordinator odbora za gradnjo severnega dela tretje razvojne osi dr. Matic Tasič sicer opozoril na to, da je bilo zgubljeno leto dni zaradi te ustavne presoje, vendar je odločitev izredno pozitivna in bo omogočalo takojšnje nadlajevanje postopkov in podpis pogodb.

Sicer pa bodo o napredku priprav pri gradnji severnega dela tretje razvojne osi naslednji teden na Prevaljah govorili na novi seji koordinacijskega odbora za gradnjo hitre ceste.