30.05.2019
V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so izvedli prve operacije hrbtenice


V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so v mesecu maju izvedli prvi operaciji na hrbtenici zaradi diskus hernije oziroma zdrsa medvretenčne ploščice. To je za strokovno področje ortopedije v slovenjgraški bolnišnici velik korak naprej, za bolnike iz koroške regije, pa tudi od drugod pa velika prednost, saj so na tovrstne operacije morali izven regije.

Ob premiku vsebine medvretenčne ploščice v hrbtenični kanal lahko pride do utesnitve živčnih struktur. Poleg bolečine, ki se lahko širi vzdolž noge vse do pete ali prstov – išias, lahko utesnitev povzroči tudi različne stopnje ohromelosti mišic in občutkov na spodnji okončini. Zdrs medvretenčne ploščice lahko pospešijo nepravilno dvigovanje težjih bremen, dolgotrajna prisilna drže ali sedeče delo.

Posega na hrbtenici v slovenjgraški bolnišnici sta opravila Vasja Kašnik, dr. med., spec. ortopedske kirurgije in Ivo Bricman, dr. med., spec. ortoped. Vasja Kašnik, dr.med. Ki se je med specializacijo na Oddelku za kirurgijo hrbtenice Ortopedske klinike UKCLJ dodatno usmeril in poglobil v bolezni in okvare hrbtenice ter zdravljenje najpogostejših bolezenskih stanj kot so diskus hernije, stenoze in nestabilnosti. Ker proces uvajanja novih operativni postopkov zahteva dobro organizirano ekipo, so s tovrstnimi operacijami v SB Slovenj Gradec pričeli, ko so dobili ustrezno opremo in izobrazili kader.

Vasja Kašnik, spec. ortopedske kirurgije je povedal, da pacienti po operaciji še isti dan vstanejo, dan po operaciji pa so predvidoma odpuščeni domov, saj so zapleti redki. Ivo Bricman, spec. ortoped, vodja enote za ortopedijo pa je začetek operacij na hrbtenice za bolnišnico ocenil kot velik strokovni korak naprej, na kar so zelo ponosni. Zaradi pomanjkanja kadrov in opreme so nanj čakali vrsto let. Z vselitvijo v nov operativni blok pa so pridobili ustrezno opremo, s prihodom specialista ortopedske kirurgije Vasjo Kašnikom pa so se kadrovsko okrepili tako, da lahko tovrstne operacije opravljajo programsko.

Glede na dolgoletne izkušnje ocenjujejo, da bo v koroški regiji potrebovalo operativno zdravljenje zaradi hernije diskusa okoli 30 do 40 bolnikov letno, ki jih ne bo potrebno premeščati v druge ustanove kot do sedaj. Število bolnikov, ki bodo rabili operacijo zaradi stenoze - utesnitve hrbteničnega kanala ali pa zaradi nestabilnosti, pa je še večje in zaradi starosti populacije iz leta v leto narašča. Zaradi dolgih čakalni dob na tovrstne operacije v ostalih ustanovah pričakujejo, da bodo prihajali bolniki tudi od drugod, kar bo število operacij na letnem nivoju bistveno povečalo.


IF