23.05.2019
Davorin Horvat je odstopil z mesta direktorja Kulturnega doma Slovenj Gradec


Davorin Horvat je podal odstop z mesta direktoja Kulturnega doma Slovenj Gradec. Vodenje Kulturnega doma je prevzel z velikimi ambicijami, a ni imel zadostne podpore. Potem, ko ob svojih programskih načrtih poleg poslovnih ni uspel kadrovsko podhranjen zavod okrepiti in ker ni dobil zadostne podpore niti s strani ustanovitelja, mestne občine kot tudi ne s strani sveta zavoda, je svoj nepreklicni odstop podal s 1. junijem. Na več straneh svoje odpovedi je pojasnil razloge za svoj odstop, čeprav je poslovno in strokovno programsko okrepil vsebine Kulturnega doma in tudi povečal obisk na vseh prireditvah na lani zabeleženih 22 tisoč obiskovalcev ter tudi stalne abonente od 363 do lanskih 603.

Davorin Horvat pravi, da si je ves čas prizadeval za kadrovsko okrepitev zavoda, ki je s petimi zaposlenimi eden najmanjših zavodov v mestni občini Slovenj Gradec. Presenetilo ga je, da ni bil deležen posluha za novo zaposlitev, potem, ko je ena od delavk odšla v pokoj, pa tudi sicer meni, da je obstoječa kadrovska struktura doma že preživela. Za nov svet zavoda meni, da je v moralnem smislu v navzkrižju interesov, tudi tukaj ni imel zadostne podpore. V takih razmerah se ne da delati več in bolje, čeprav so v letu 2018 uspeli upravne stroške zmanjšati za 8200 evrov, ne glede na to, da so v zadnjih letih uspeli povečati število obiskovalcev kino projekcij in dogodkov, prav tako število abonmajev. To so največji pokazatelji uspeha pravi Horvat, ki si je prizadeval dokončati svoj mandat z uspehi na strokovnem programskem področju, več strokovne in politične podpore pa je ključno za dobro delo te ustanove. Žal je ni bilo, prav Horvat in svoja prizadevanja primerja z bojem z mlini na veter. Zadovoljstvo pa je izrazil ob tem, ker kulturni dom zapušča v dobri kondiciji.

Župan mestne občine Slovenj Gradec,Tilen Klugler je njegov odstop komentiral kot presenečenje, a ga je sprejel. Reagirati je potrebno takoj, je še dejal, saj niso podpisane pogodbe za izvedbo Slovenjgraškega poletja, niti ni abonmajskega programa. V ponedeljek se bo sestal Kviaz, ki bo poskušal evidentirati kandidata za v.d. Direktorja za obdobje enega leta. Na junijski seji mestnega sveta bi ga lahko že potrdili, še pravi župan in navaja, da bodo potem sprejeli odločitev o nadaljnji organizaciji Kulturnega deoma, ki bi ga reorganizirali s spojitvijo z zavodom Spotur.


IF