09.05.2019
Proslavili stoto obletnico smrti borca za severno mejo Franja Malgaja

Letos mineva natanko sto let od smrti borca za severno mejo, poročnika Franja Malgaja, ki je padel v protiofenzivi brambovskih sil 6. maja 1919 v Dobrijah , oziroma Tolstem vrhu pri Ravnah na Koroškem.

Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj je ob pomembni obletnici v soboto priredilo osrednjo spominsko slovesnost pri Malgajevem spomeniku na Dobrijah. Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora Dejan Židan. Mwed drugim je poudaril, da je bil Malgaj najbolj zalsužen, de ja Mežiška dolina ostala v matični domovini. Pripravili so tudi pohod po Malgajevi poti. Na Kumrovi kmetiji so odkrili spominsko ploščo Andreju Osetu, tedanjemu predsendiku Narodnega sveta Mežiške doline, ki je Malgaja osebno povabil na Koroško, da vzpostavi red in mir v Mežiški dolini, kasneje pa pod poveljstvom generala Rudolfa Maistra zavzame Koroško.

Od leta 2011, ko je bil Malgajev spomenik prestavljen na novo, primernejšo lokacijo, Koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj , zdaj pod vodstvom predsednika Vladimirja Ovniča zgledno skrbi za zapuščino velikega borca za severno mejo. Vsako leto pripravijo kakšno, novost, med drugim so nedolgo tega izdali strokovno študijo o Malgaju izpod peresa znanega zgodovinarja ddr. Igorja Grdine.

Svoj delež k praznovanju pomembne obletnice so dodali tudi v Koroškem filatelističnem društvu. Že 22. marca so izdali Filatelistični sklop sestavljen iz priložnostnega poštnega žiga , razglednice in priložnostne poštne ovojnice ter v prostorih avle Mestne hiše Ravne pripravili razstavo na na temo plebiscitnega časa po prvi svetovni vojni. Razstava je na ogled do 15. maja.