26.03.2019
Zagovornik načela enakosti na terenskem obisku Koroške


Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je danes na terenskem obisku na Koroškem. Institut Zagovornika načela enakosti je v Sloveniji začel veljati pred dvema letoma kot samostojni in neodvisni državni organ za varstvo pred diskriminacijo. Zagovornik načela enakosti, Miha Lobnik je pojasnil njihovo poslanstvo. Nanj se lahko po pomoč in nasvete obrnejo ljudje, ki so doživeli diskriminacijo, pomaga jim, kako naj v tem primeru ravnajo. Zagovornik načela enakosti je tudi organ, ki v primeru prijave diskriminacije raziskuje in odloča, ali je šlo za diskriminacijo ali ne. Prav tako opravlja tudi sistemsko delo na tem področju, saj raziskuje in spremlja sotuacijo v državi in daje priporočila ter predloge za spremembe zakonov. Predvsem pa osvešča in informira o diskriminaciji, s tem pa tudi spodbuja k večji enakopravnosti.

Z obiski na terenu se približujejo ljudem in opozarjajo, da imamo v državi institut Zagovornika načela enakosti. Zato so na drugem obisku po Sloveniji izbrali Koroško, kjer so se z občani srečali v terenski pisarni na Ravnah, za občane pa pripravili tudi javno tribuno.

Po srečanju Zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika z župani, je ta poudaril, da so na Koroškem izpostavili na 1. mestu dostopnost cestne infrastrukture, ki ta konec Slovenije postavlja v neenakopraven položaj, pri čemer bodo preučili, kako lahko k tej zgodbi pripomore tudi njihovo mnenje. Župani so kot neenakost izpostavili tudi dostopnost reševalnih vozil in starejših občanov do določenih storitev. Področja, ki jih obravnavajo so diskriminacije spola, rase, narodnosti, jezika, vere, invalidnosti, starosti, spolne usmerjenosti, družbenega položaja ali premoženjskega stanja. Ljudje imajo možnost poklicati na brezplačno telefonsko številko 0808180 ali pisati na naslov gp@zagovornik-rs.si

IF