28.02.2019
Jutri zvišanje cen obdelave odpadkov

Danes dopoldne so župani 12-tih koroških občin, ustanoviteljic regijskega centra za ravnanje z odpadki Kocerod, potrdili zvišanje cene obdelave komunalnih odpadkov, ki jo izvaja ta regijski center. Podražitev začne veljati jutri, 1. marca.

Na celotno ceno storitev znaša podražitev 2 odstotka, kar za uporabnike pomeni približno 7, 5 centov Po besedah magistra Plevnika ta podražitev sicer ne zadovoljuje potrebe, za primerjavo je omenil dosti višjo podražitev v mestni občini Ljubljana, ki je visoka kar 22 odstotkov. Koroško 4,8-odstotno podražitev obdelave komunalnih odpadkov bodo koroški uporabniki zasledili na aprilskih komunalnih položnicah v delu, ki se tiče družbe Kocerod.

Predstavniki ustanoviteljev Koceroda, koroškega centra za ravnanje z odpadki, župani Koroških občin, so danes razpravljali tudi o načinu pobiranja odpadkov in o pripravi novih občinskih odlokov, ki jih je potrebno do junija letos, ko bodo stopili v veljavo, uskladiti z novo državno uredbo, ki opredeljuje ravnanje z odpadki. Osnutek odloka so že pripravile vse štiri javne komunalne službe na Koroškem, ki trenutno upravljajo z odpadki, župani pa so danes sklenili, da bodo odloke prevetrili, vključili pravne službe svojih občinskih uprav v vseh treh dolinah in osnutek uskladili tudi s Kocerodom. Predsednik sveta ustanoviteljev Koceroda, župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler je pojasnil, da so se v Mežiški in Dravski dolini že uskladili, da ravnanje z odpadki v celoti prepustijo Kocerodu, z županom Mislinje Bojanom Borovnikom pa bosta v kratkem dorekla, kako stališče bodo ubrali v Mislinjski dolini. Odlok naj bi pripravili do aprila, ko ga bodo obravnnavali tudi vsi občinski sveti koroških občin.

V primeru, da bodo občinski sveti potrdili predlog, bo v drugi polovici letošnjega leta z odpadki v celoti upravljal Kocerod.

KV