20.02.2019
Brezplačne meritve radioaktivnega plina radona

Radon je naraven radioaktiven plin brez vonja in barve. Nabira se v zaprtih prostorih in je lahko rakotvoren. Ocenjujejo, da je vsak deseti rak na pljučih posledica radona oziroma njegovih razpadnih produktov.

Fiziki Zavoda za varstvo pri delu v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje so že doslej izvajali projekt brezplačnih preventivnih meritev radona v 24 slovenskih občinah, letos pa so tem občinam dodali še 29 novih. Med njmi sta tudi koroški občini Mežica in Vuzenica.

Če vas zanima, koliko radona imate doma in ste z navedenih območij, vas vabijo k sodelovanju v projektu. Meritev je v okviru projekta brezplačna, saj jo financira Uprava RS za varstvo pred sevanji. Na zahtevo vam bodo po pošti poslali detektor za merjenje koncentracije plina. V skladu z navodili se detektor za dva meseca namesti na primerno mesto, nato pa se v priloženi kuverti pošlje na zavod za varstvo pri delu. Izvedenci bodo analizirali prejete detektorje o izsledkih pa vas bodo obvestili po pošti.

Visoke koncentracije radona v zaprtih prostorih pričakujejo predvsem na področjih, kjer so tla porozna in zato dobro prepustna za radon. To so predvsem kraška tla in prodnate podlage. Koncentracije radona znižamo s prezračevanjem prostorov z zatesnitvijo razpok in špranj v tleh in z večjimi gradbenimi posegi, kot so utrditev talne plošče, prezračevanje jaškov in prezračevanje zemljine pod talno ploščo.