13.02.2019
Občina Muta vztraja pri lastnih vodnih virih v projektu vodooskrbe


Na zadnji seji občinskega sveta občine Muta svetniki niso podprli predloga proračuna, ki za leto 2019 znaša 7,8 milijona evrov. Župan Mirko Vošner je en glas več proti pripisal zahtevam nekaterih svetnikov po izgradnji novega vrtca na Muti, nekaj stanovanj in kasneje tudi Doma za starejše občane. Pri slednjem je lokalna skupnost nemočna, medtem, ko bi za stanovanja lahko poiskali tudi zasebnega vlagatelja. 

Kot pravi Vošner, bodo za stisko v centralnem vrtcu na Muti zaenkrat našli premostitvene rešitve. Po podatkih Osnovne šole, ima vrtec Muta zaradi višjega vpisa 8 oddelkov, dva pa že nekaj časa domujeta v osnovni šoli, en oddelek vrtca je tudi na Spodnji Muti. Ravnateljica Osnovne šole Muta, Anita Ambrož je povedala, da bodo tudi v novem šolskem letu imeli v šoli vpisanih 18 oddelkov, kar pomeni, da bodo 2 učilnici, v katerih je sedaj vrtec potrebovali  v šoli. Glede na višji vpis, znova zmanjkata dve igralnici za izvajanje programa vrtca, zato je potreba na mestu. Sedaj pričakuje tvorno sodelovanje svetnikov za nove predloge proračuna. Sicer pa župan Mirko Vošner poudarja velik pomen investicij v nadaljevanje trških jeder, izgradnjo kolesarke in pešpoti med Muto in Vuzenico ter izgradnjo varnega podhoda za pešce in kolesarje na Spodnji Muti.

Poleg omenjenega pa župan občine Muta Mirko Vošner poudarja tudi dokončanje projekta vodooskrbe, ki za Muto znaša okoli 8 milijonov evrov in v katerem namerava občina Muta sodelovati do konca aprila. V vsakem primeru bo občina Muta pri Ministrstvu za okolje vztrajala pri uveljavitvi priključitve svojih višinskih vodnih virov na Primožu, Pernicah in Mlakah, saj so s spremembo opustitve gradnje vodovoda s črpališčem pri Gortini privarčevali 450 tisoč evrov, kolikor bi potrebovali za dober kilometer vodovoda do svojih višinskih gravitacijskih virov. Župan Mirko Vošner izraža upanje, da bo Ministrstvo za okolje to uredilo z aneksom k pogodbi, pri čemer pa je že jasno, da avstrijskega vodnega vira, ki zagotavlja 10 do 15 l/s in ga je Muta že zakupila s pravico koriščenja, ne bo vključilo v projekt. Kasneje, pravi Vošner, bi občina lahko sama nadaljevala projekt, saj Muta ta hip potrebuje vode 4,5 l/s. Sicer je pa ves projekt zelo zahteven in drag, zahteva pa še dodatne modifikacije, prav tako nadzorni center in vodarne s čiščenjem vode. Zato je čista voda, ki priteče iz hribov neprimerljiva z vodo dvomljive kakovosti iz črpališč, za katero bo potrebna ultrafiltracija. Pri tem župan Vošner opozarja še na visoko ceno vode, ki bo sledila občanom, saj osnova za izračun prispevka ne bo le vložek posameznih občin v projektu, pač pa vrednost celotne investicije vodooskrbe v Dravski dolini. Plačila prispevka za vodo pa občani sami zagotovo ne bodo zmogli, pri tem Vošner še spomni na probleme pri izračunih komunalnega prispevka v občini Muta.

 

IF