27.12.2018
Izplačila ob koncu leta naraščajo

Sindikati so tudi letos novembra pozvali delodajalce, da bi v decembru pristopili k izplačevanju nagrad zaposlenim ob koncu leta. Ali je bil poziv uspešen smo povprašali na območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov za Koroško in Podravje. Sekretar Lojze Raško nam je povedal, da je tudi letos narastlo število podjetij, ki so izplačali trinajste plače oziroma božičnice. Od leta 2005 , ko so začeli s pozivi delodajalcem, je odstotek firm, ki to storijo, zrastel s 25 na 40 odstotkov. Zneski se gibljejo med med 80 in 1300 evri bruto, povprečje je pri 700 evrih bruto. V ostalih podjetjih tudi izplačujejo manjše nagrade na bolj neuraden način, ali pa se gredo blagovno menjavo.

Od večjih podjetij ki jih pokriva omenjeni sindikat, so 13. plačo izplačali v družbah Purotehnika, Kosi, Ekotrade, Lek Prevalje , Bijol in tako dalje. Zneski se gibljejo do 1300 evrov bruto.

V kovinarski in elektrobranži je Tab Mežica  izplačal 1300 evrov bruto, Monter Dravograd prav tako 13. plačo ob tem , da nam ni znan znesek, v družbah Slovenske industrije jekla na Ravnah so izplačali v Metalu 500, v invalidskem podjetju ZIP center 450 in v Ravne Systems 400 evrov bruto.

Kot je znano je znesek do 1600 evrov bruto neobdavčen, zanj se plačajo le prispevki. Glede na to, da v več kot polovici predvsem manjših podjetij še vedno ne izplačujejo trinajstih plač ali božičnic in so prejemki odvisni od dobre volje vodstva, v sindkatu menijo, da bi morali te prejemke uzakoniti, in izplačati v skladu s poslovnimi rezultati, tako kot je to urejeno v sosednji Avstriji.