19.12.2018
Krmilo vodenja Mestne občine Slovenj Gradec je prevzel župan Tilen Klugler

Po potrditvi mandatov novega 25. članskega mestnega sveta in župana po lokalnih volitvah, je krmilo vodenja Mestne občine Slovenj Gradec prevzel 42. Letni Tilen Klugler. Župansko funkcijo bo opravljal poklicno.

Na ustanovni seji seji mestnega sveta Slovenj Gradec, ki jo je vodil najstarejši svetnik Niko R. Kolar,  je bivši župan Andrej Čas vodenje občine predal novoizvoljenemu županu, Tilnu Kluglerju. Pri tem je poudaril, da predaja občino v dobrem položaju pred najpomembnejšimi evropskimi projekti, a opozoril, da občinske svetnike in občinsko upravo čaka zahtevno in odgovorno delo že pri pripravi proračuna za leto 2019. Andrej Čas je pojasnil, da bo v proračunu za ostale investicije potrebno iskati še druge finančne vire. Primopredajo je ocenil kot dobro, saj bo novemu županu olajšala delo ob nastopu mandata.

Župan Mestne občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler je po podpisu slovesne zaprisege povedal, da to nalogo jemlje zelo resno in jo bo častno opravljal. Zanj biti župan pomeni predvsem prisluhniti občanom, vse stranke in tudi svetnike pa je pozval k združenju moči v razvojni naravnanosti občine in visokemu bivanjskem standardu. Njegova želja je postaviti občino v sam vrh slovenskih občin po privlačnosti, svetnike pa je pozval h koaliciji vseh svetnikov, koaliciji za Slovenj Gradec. Kot je še pojasnil Klugler ne namerava sklepati koalicije, prav tako pa se še ni odločil, koga bo predlagal za funkcijo podžupana in morebitnega svetovalca.

Kolegij političnih strank in list je pripravil tri predloge za imenovanje članov Kviaza, ki so med svetniki sprožili razpravo glede na rezultate volitev. Svetniki so glasovali za drugi predlog, to pa je svetnika neodvisne slovenjgraške liste za mesto in podeželje Janeza Potočnika, ki je bil skupaj s svetnico stranke SD Martino Šisernik kandidat za predsednika Kviaza spodbudilo, da je odstopil od kandidature. Menil je, da drugi predlog sestave Kviaza odstopa od prvega, v katerem je v Mestni občini stalnica članov sveta glede na rezultate volitev, drugi predlog pa pomeni glasovalni stroj, v katerem pa opozicija nima možnosti odločanja. Nato so mestni svetniki potrdili Martino Šisernik - SD na čelu Komisije za volitve, imenovanja in mandatna vprašanja

Ker pa je javni zavod Spotur od nastopa županske funkcije Tilna Kluglerja brez direktorja, je Kviaz predlagal za vršilko dolžnosti direktorja Spoturja Marijo Lah, sedanjo namestnico direktorja, ki bo funkcijo vršilke dolžnosti opravljala največ eno leto, do izvolitve novega direktorja Spoturja. Njeno imenovanje so svetniki potrjevali korespondenčno.         

IF