22.11.2018
10 letnica Društva Človek


Na Ravnah na Koroškem je bil v torek strokovni posvet »Skupaj nudimo več; Težave in omejitve s katerimi se organizacije srečujejo pri delu z mladimi«, Društva Projekt Človek. S tem so obeležili 10 letnico delovanja Društva Projekt Človek v Koroški, Savinjski, Podravski in Pomurski regiji. Vse te regije pokrivata Regijski sprejemni center Koroške, ki ima sedež na Ravnah na Koroškem in Sprejemni center Ruše.

Projekt Človek je nevladna humanitarna organizacija, ki izvaja programe za samopomoč, terapije in socialno rehabilitacijo oseb z različnimi oblikami zasvojenosti. Letos so se odločili posebej izpostaviti problematiko mladih. Ob desetletnem delovanju Društva Človek na Koroškem je Renata Podjavoršek iz regijskega sprejemnega centra Ravne poudarila naraščanje vseh oblik zasvojenosti, naraščanje števila mladih, ki že redno uživajo marihuano, alkohol, prekomerno uporabljajo tehnologijo in podobno. Znižuje se tudi starostna meja mladostnikov.

Zato so na posvetu izpostavili pomen ozaveščanja mladih o tveganih oblikah vedenja, ki lahko vodijo v zasvojenost. Predstavniki različnih resorjev so predstavili načine spopadanja z modernimi izzivi pri delu z mladimi in posebej poudarili, da je potrebno povezovanje med različnimi organizaciji, da se bodo mladim lahko nudile učinkovitejše oblike pomoči. Pri tem je Renata Podjavoršek izrazila zadovoljstvo sodelovanja z občinami, šolami, vrtci, Zdravstvenim domom, Centrom za socialno delo in drugimi, pri čemer pa je preventivno delovanje še kako pomembno.

Prispevki posveta so pripeljali tudi do zaključkov, da smo za zagotovitev varnega prostora mladostnikom odgovorni vsi. Ne smemo si zatiskati oči, temveč je nujno povezovanje in pravočasni ukrepi. V družini pa je stik staršev z mladostnikom nujen.

IF