07.11.2018
Na Koroškem radiu smo soočili županske kandidate v MO Slovenj Gradec

To sredo so se v dobri uri in pol na Koroškem radiu soočili županski kandidati Mestne občine Slovenj Gradec: aktualni župan Andrej Čas, ki kandidira neodvisno, podpira pa ga Slovenjgraška lista za mesto in podeželje, Darko Hlupič, predlagatelja Slovenske nacionalne stranke, Tilen Klugler, ki kandidira neodvisno, a s podporo strank SD, SMC in Desus ter neodvisno listo Povezujemo za Slovenj Gradec in Andrej Breznik, ki prav tako kandidira neodvisno, a ga podpirata stranki SDS in Nova Slovenija.

Kandidati so v soočenju, ki smo ga tudi s kamero v živo neposredno prenašali na našem FB profilu, poudarili svoja programska stališča in izpostavili svoje poglede na bodoči razvoj Mestne občine tako na področju gospodarstva, turizma, kulture in športa.

Čeprav je Mestna občina pred mandatom uresničevanja milijonskih investicij na razvojnem področju z evropskimi sredstvi, pa so se vsi strinjali, da je potrebno zgraditi tudi nujne infrastrukturne objekte za potrebe kulture in športa, tudi z javno zasebnim partnerstvo, če je to nujno in kljub zadolževanju. Občan MO SG je zadolžen za 343 evrov, kar je manj od slovenskega povprečja je dejal aktualni župan Andrej Čas in da je Slovenj Gradec na lestvici kvalitete življenja na 33. mestu v Sloveniji. Menil je, da je občina v dobri kondiciji.

Tilen Klugler je na vprašanje zadolženosti občine Času oćital dolgoročno zadolževanje in da je občina zadolžena dosti več kot pojasnjuje Čas, omenil je 15 milijonov evrov, kar pa je bistveno več od 5,5 milijonov evrov, ki jih je omenil Čas in je manj od slovenskega povprečja. Čas je dejal, da so te številke nerealne in zavajajoče. Mestna občina še ima rezerve, je dejal, in se lahko zadolži še za 1,5 milijona evrov.

Sicer pa sta tako Hlupič kot Breznik izrazila previdnost glede zadolževanja, le, če je to potrebno. Oba sta ob vprašanju gospodarskega razvoja Mestne občine Slovenj Gradec izrazila kritiko na visoke prispevke, tako za komunalo kot za stavbna zemljišča, ki jih je potrebno prevetriti in zmanjšati. Prav vsi kandidati pa so menili, da je potrebno izboljšati pogoje za kulturo in šport, predvsem z gradnjo primerne koncertne dvorane, prav tako pa tudi športne dvorane.

Sicer pa so naše radijsko soočenje v živo lahko poslušalci tudi gledali na našem Face book profilu, za kar so poskrbeli v Koroških novicah. Prihodnjo sredo, 14. novembra pa bomo soočili še županske kandidate občine Ravne.

IF