29.10.2018
Drava bo spet prestopila bregove

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije RS za okolje, Oddelek za hidrološke napovedi je pretok reke Drave na meji z Avstrijo ustaljen pri okoli 1100 m3 /s, ki se bo še povečeval. Tekom popoldneva se bo predvidoma postopno povečal do vrednosti 1350 m3 /s, do torka zjutraj na 1700 m3 /s, v torek čez dan pa bo lahko po zadnjih napovedih dosegel tudi do 2100 m3 /s.

Trenutno se reka Drava razliva v spodnjem toku, ob predvidenem naraščanju je v torek možno poplavljanje vzdolž celotnega toka.

Na Koroškem je pred morebitnimi poplavami reke Drave, Regijski center za obveščanje prebivalce že opozoril na samozaščitne ukrepe.

Občane občin Dravograd, Vuzenica, Muta, Radlje ob Dravi in Podvelka obveščajo, da zaradi močnih padavin v zgornjem toku reke Drave in povečanega pretoka pričakujemo, da bo Drava prestopila bregove zjutraj in dopoldanskem času. V primeru neposredne nevarnosti se sprožijo tudi sirene. Na terenu so v občinah že občinski štabi Civilne zaščite, kjer delijo vreče s peskom, občane so pozvali za odstranitev vrednih predmetov iz kletnih prostorov, pripravljeni pa so za nadaljnje ukrepanje, tudi za morebitno evakuacijo stanovalcev.

O spremembah pretoka bo Regijski center za obveščanje občane obveščal na frekvenci koroškega radia. V občinah, kjer so na delu pretežno gasilske enote, bomo v torek ves dan spremljali razmere in se iz terena tudi neposredno oglašali. Razmeram na terenu bomo pripravili tudi aktualno oddajo po 10. uri.

IF