16.10.2018
Svetovni dan oživljanja

Včeraj 16. oktobra je bil prvi svetovni dan oživljanja.

Na Koroškem je prva pomoč pri nenadnem zastoju srca zelo razvita, zahvaljujoč aktivnostim koronarnega kluba Mežiške doline. Javno dostopnih je že 115 avtomatskih elektronskih defibrilatorjev, vseskozi tudi potekajo izobraževanja .Svetovni dan so v tem tednu obeležili s tremi akcijami, tečajema oživljanja za osnovnošolce v šoli Črna ter osnovne šole Koroški jeklarji Ravne. V soboto bo med 9 in 13. uro bo še prikaz oživljanja z aed-jem v Merkator centru v Slovenj Gradcu. Presek vseh teh dejavnosti bomo v današnji sredini sredici pregledali s Petrom Kordežem, ki je zagotovo motor teh akcij.

Svet za reanimacijo si je letos ponovno omislil akcijo Ambasadorji oživljanja in med drugimi znanimi Slovenci k sodelovanju pritegnil Primoža Suhodolčana. Tudi z njim smo pripravili razgovor.

Če bo šlo vse po načrtih bodo še nadgradili obstoječo aed mrežo. V lokalni akcijski skupini Mežiške doline pripravljajo projekt, ki ga bodo prijavili na državni razpis, v njem pa poleg Korošcev sodeluje še šest območij iz različnih delov Slovenije. .